Česká bankovní asociace i Evropská komise snížily odhad růstu české ekonomiky

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká na základě odhadů ekonomů českých bank růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,6 procenta a příští rok o 3,9 procenta. I prognóza Evropské komise snížila očekávání růstu tuzemského HDP, půjde podle ní nahoru o tři procenta. V předchozí letní předpovědi přitom komise počítala s růstem 3,9 procenta. Loni ekonomika klesla o 5,8 procenta.

V srpnové prognóze letos bankovní asociace počítala s růstem HDP o 3,4 procenta a příští rok s růstem o 4,5 procenta. Uvedla, že tempo oživení tuzemské ekonomiky v druhé polovině letošního roku bude citelně za odhady minulé prognózy.

„Nejenže růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí mírně zklamal, ale ani v závěru letošního roku nelze vzhledem k přetrvávajícím problémům v subdodavatelských vztazích a zrychlení inflace očekávat příliš optimistické hodnoty,“ sdělila asociace.

Průměrnou míru inflace ekonomové českých bank očekávají letos nově na 3,8 procenta a pro příští rok odhad výrazně zvýšili na 5,1 procenta, tedy nejvyšší od roku 2008. V srpnu ekonomové bank odhadovali letošní inflaci na tři procenta a v příštím roce na 2,6 procenta.

Odhady růstu ekonomiky podle bankovní asociace
Zdroj: ČBA

Plošné zdražování

Podle odhadů zdražení v příštím roce bude poměrně plošné kvůli vlivu vysokých cen energií. Inflace by měla dosáhnout vrcholu v prvním čtvrtletí příštího roku. Zároveň ale ekonomové upozornili, že odhady jsou zatíženy výraznou nejistotou, protože není jasné, zda přetrvá snížení DPH na energie, případně v jaké podobě.

Rychlejší růst cen také ovlivňuje měnovou politiku České národní banky a podle odhadů ekonomů bude centrální banka ještě ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat. Na konci letoška by tak měla základní úroková sazba stoupnout na 3,25 procenta. Nyní je přitom 2,75 procenta a bankovní rada ČNB má do konce roku naplánováno již jen jedno standardní měnové zasedání.

„Podle panelu ČBA však v příštím roce již zvyšování sazeb bude podstatně mírnější a mediánový odhad předpokládá koncem příštího roku sazby v rozmezí 3,25 a 3,5 procenta. Někteří členové panelu navíc očekávají, že ČNB začne v druhé polovině příštího roku již sazby opět snižovat s vidinou zpomalující inflace za horizontem roku 2022,“ konstatuje asociace.

Evropský pohled

Evropská komise nesnížila odhad růstu českého HDP tak výrazně. Místo původních 4,5 procenta nyní očekává růst o desetinu bodu slabší. Vliv na zhoršení odhadu může mít podle Komise zejména pokračující nedostatek některých surovin a důležitých materiálů. Ten se může projevit na produkci a exportu automobilového průmyslu, který má pro české hospodářství klíčový význam.

Růst české ekonomiky potáhne především spotřeba domácností, která zůstane vysoká i díky pokračující stabilní situaci na trhu práce, očekává EK. Nezaměstnanost v Česku podle její prognózy letos zůstane s hodnotou 2,7 procenta jednou z nejnižších v celé EU.

Naproti tomu inflace převýší unijní průměr a podle Komise letos dosáhne 3,3 procenta. Zejména kvůli očekávanému dalšímu růstu cen energií na začátku příštího roku EK očekává, že inflace v Česku mírně vzroste i příští rok, kdy dosáhne 3,4 procenta. Pak by ceny měly začít klesat.

Růst celé ekonomiky Evropské unie pak má být letos hlavně díky úspěšnému zotavení z koronavirové krize rychlejší, než se původně čekalo. Komise zlepšila odhad růstu HDP unijních zemí na pět procent. V létě očekávala růst o 4,8 procenta.

V příštím roce pak i kvůli zmiňovaným cenám energií a nedostatku surovin očekává hospodářský růst o 4,3 procenta, což je o dvě desetiny bodu méně, než předpokládala v předchozí prognóze.