ERÚ čeká na odpovědi posledních dodavatelů, jestli mají nasmlouvanou energii. Čas mají do půlnoci

Do půlnoci musí všichni dodavatelé energií doložit Energetickému regulačnímu úřadu, že mají zajištěné dodávky pro své zákazníky. Úřad si tyto údaje vyžádal poté, co několik dodavatelů v důsledku vysokých cen plynu a energií přestalo poskytovat své služby. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) chce do pondělí s ERÚ také dojednat cenový strop pro zálohy za energie.

Energetický regulační úřad oslovil dodavatele energií s žádostí, aby doložili, že mají nasmlouvané dodávky, v polovině října, termín stanovil na konec měsíce. Před víkendem mu odpovědělo 355 z celkových 450 dodavatelů a ze 70, kteří mají přes tisíc odběrných míst, reagovalo 60, uvedl mluvčí ERÚ Michal Kebort. Těm, kteří by do neděle neodpověděli, hrozí podle něj až patnáctimilionová pokuta za porušení energetického zákona. 

ERÚ se snaží zjistit, zda nehrozí dalším lidem, že by skončili u dodavatelů poslední instance. Má však jen omezené kompetence, jak obchodní strategie prodejců elektřiny nebo plynu prověřit či regulovat. Zákonodárci nepočítali s dramatickým vývojem na trhu, úřad tak nevybavili potřebnými nástroji.

Rozhodnutí o ukončení dodávek elektřiny a plynu oznámila v polovině října skupina Bohemia Energy, která je největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku se zhruba 900 tisíci odběrnými místy. O ukončení činnosti následně informovali také dodavatelé A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy a Kolibřík energie s 28 tisíci klienty.

Bývalí zákazníci těchto firem automaticky přešli k dodavatelům poslední instance, kterými jsou v různých částech republiky u elektřiny ČEZ, E.ON a Pražská energetika a u plynu innogy, E.ON a Pražská plynárenská. U nich zůstanou, dokud nenajdou nového dodavatele, s nímž uzavřou smlouvu. Vyšlo najevo, že se po přechodu k dodavateli poslední instance některým lidem zvýšily měsíční zálohy hlavně za plyn až několikanásobně.

Ministr průmyslu a obchodu avizoval, že v pondělí chce s ERÚ dokončit jednání o zastropování záloh. Začalo již před víkendem. Z ERÚ již dříve zněly hlasy, že by cenový strop bylo obtížné zavést. „Nelze podle našeho názoru přenést náklady na jiné spotřebitele, to si myslím, že není férové ani spravedlivé,“ řekl Petr Kusý z rady úřadu. Navíc by podle něj „šlo o zásah do trhu, který si nemůžeme dovolit“ s ohledem na pravidla evropského trhu. Podle Havlíčka by ale v tomto případě mělo jít „o zastropování zálohových faktur pro DPI, nikoliv ceny“.

Předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček zdůraznil, že řešením situace pro lidi s velmi vysokými zálohami především je, „ať si najdou jiný produkt, než je dodávka dodavatele poslední instance“. Havlíček ovšem připustil, že „ne každý je schopen to zvládnout rychle, ne každý využívá elektronických nástrojů“.