Česká národní banka po devíti letech obnoví odprodej části výnosů z devizových rezerv

Česká národní banka od ledna začne opět prodávat části výnosů z devizových rezerv. Program, jehož cílem je zpomalit nárůst jejich objemu, banka obnovuje po devíti letech. Ve čtvrtek o tom rozhodla bankovní rada.

„Počínaje lednem 2022 bude ČNB na devizovém trhu postupně prodávat část výnosů z devizových rezerv. Transakce se budou uskutečňovat tak, aby byl jejich vliv na kurz minimální,“ uvedla banka.

Obnovení odprodeje je podle centrální banky součástí normalizace měnové politiky, kterou bankovní rada provádí od konce devizových intervencí v dubnu 2017. Program byl spuštěn v dubnu 2004 a pozastaven v listopadu 2012, aby se nedostal do konfliktu právě s intervencemi.

„O možném zahájení odprodejů se spekulovalo již delší dobu, jelikož koruna navzdory očekávanému rychlému zvyšování sazeb příliš neposiluje. Ačkoli ČNB bude mít snahu trh příliš neovlivňovat, lze očekávat, že to bude mít pro korunu pozitivní vliv,“ sdělil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Vzhledem k velikosti devizových rezerv je podle něj ve čtvrtek oznámený krok žádoucí i proto, že budou dále narůstat nejen samotnými výnosy, ale i přílivem evropských fondů, které jdou přes ČNB kvůli tomu, aby neovlivňovaly devizový trh.

Odprodeje výnosů od roku 2009 do roku 2012 činily v průměru 83 milionů eur měsíčně, tedy zhruba jednu miliardu eur za rok (podle nynějšího kurzu 25,62 miliardy korun). V letech 2004 až 2008 byly mírně nižší, a ne zcela pravidelné, upozornil Seidler.

Devizové rezervy centrální banky výrazně narostly v minulosti především v souvislosti s ukončováním intervencí a následným posílením kurzu koruny. Devizové intervence ukončila centrální banka v dubnu 2017 po jednačtyřiceti měsících. Ke konci září devizové rezervy ČNB v korunovém vyjádření činily přibližně 3,752 bilionu. V listopadu 2013 před zahájením devizových intervencí byl objem rezerv 894 miliard.