Zdražování pohonných hmot pokračuje. Nafta se za týden zvedla v průměru o více než korunu

Pohonné hmoty v Česku jsou nejdražší za téměř sedm let. Analytici si myslí, že jejich cena dál poroste. V průměru se za litr Naturalu 95 mezitýdenně platilo o 87 haléřů více, a to 35,47 koruny. Nafta stála ve středu 34,07 koruny za litr, což bylo o korunu a šestnáct haléřů víc než o týden dřív. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.

Nejvýrazněji ceny pohonných hmot stouply v Praze, kde se benzin dostal nad šestatřicet korun. Víc platili řidiči naposledy ve druhé polovině listopadu 2014. Také cena litru nafty nyní poprvé od prosince 2014 přesáhla čtyřiatřicet korun. 

Nejlevnější benzin v republice se prodává na Prachaticku, kde litr stojí v průměru 34,73 koruny. Za naftu zaplatí řidiči nejméně ve Zlínském kraji, v průměru 33,68 koruny za litr. 

Podle analytiků cena pohonných hmot v Česku nadále poroste. Očekávají, že by ceny mohly vystoupat až ke čtyřiceti korunám za litr. „V zimě nelze vyloučit ceny benzinu v České republice až kolem čtyřiceti korun za litr, nafta by mohla být srovnatelně drahá, případně jen o několik desítek haléřů levnější,“ uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Před rokem byl Natural 95 levnější o víc než 7,50 koruny, za diesel si tehdy čerpací stanice účtovaly v průměru o sedm korun méně.

Vývoj ceny pohonných hmot (v Kč/l)
Zdroj: Kurzy.cz

Důsledky zdražení ropy o desítky procent

Pohonné hmoty ve zdražování následují ropu, jejíž cena na světových trzích od začátku roku stoupla o desítky procent. Výraznější nárůst u nafty než u benzinu je podle analytiků daný prudkým zdražováním zemního plynu, se kterým souvisí vyšší poptávka po topném oleji.

Cena severomořské ropy se totiž dostala poprvé od roku 2018 nad úroveň čtyřiaosmdesáti dolarů (1840 korun) za barel. Ekonomové i politici připouštějí, že v zimě se barel ropy Brent může prodávat i za ceny kolem sta dolarů. „Nafta by mohla být srovnatelně drahá jako benzin. V poslední době to připustil ruský prezident Vladimir Putin, předtím podobnou prognózu publikovali například analytici Bank of America“ dodal Kovanda.

 „Aktuální energetická krize v Evropě a v Asii vyvolává na trhu paniku a jednotlivé země se snaží před zimou zajistit co nejvíce energetických komodit,“ myslí si analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak, který také očekává další růst cen pohonných hmot v Česku.

„Ve druhé polovině října očekáváme další růst cen benzinu i nafty. Nafta by měla zdražit o dalších 80 haléřů, což je důsledek prudkého růstu ceny zemního plynu a s tím související vyšší poptávky po topném oleji. Benzin by měl zdražit o více než 60 haléřů,“ řekl.