Německý železniční dopravce Deutsche Bahn se s odbory dohodl na mzdách

Německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) se dohodl s odborovým svazem strojvedoucích GDL na mzdových podmínkách. Mzdy ve dvou krocích letos v prosinci a v březnu 2023 zvýší celkem o 3,3 procenta a vyplatí také až tisíc eur (25 250 korun) odměny za práci v době pandemie nemoci covid-19. Vyřešení sporu, které zažehnalo riziko další stávky, která by byla od srpna čtvrtá, oznámil šéf osobního oddělení DB Martin Seiler.

„Gordický uzel byl rozetnut. Podařilo se nám vybudovat most mezi zájmy našich cestujících, našich pracovníků a naší firmy,“ řekl Seiler.

Ještě před oficiálním prohlášením informovala o vyřešení sporu řada německých médií včetně agentury DPA. Dosažení shody potvrdili také zemští premiéři Dolního Saska a Šlesvicka-Holštýnska Stephan Weil a Daniel Günther, kteří další kolo jednání zprostředkovali. Durynský premiér Bodo Ramelow už oběma kolegům na Twitteru za jejich úsilí pogratuloval.

Svaz GDL od srpna uspořádal tři stávky, kterými se snažil donutit dráhy ke zvýšení mezd. Po třetí stávce, která skončila před týdnem v úterý, učinily DB odborářům novou nabídku. Podle dohody dráhy zvýší od letošního prosince mzdy o 1,5 procenta a od března 2023 o 1,8 procenta. Odbory požadovaly rychlejší tempo růstu mezd, celkového zvýšení o 3,3 procenta chtěly dosáhnout už v nadcházejícím roce.

Dráhy také ještě letos v prosinci vyplatí zaměstnancům takzvanou covidovou prémii, která bude podle mzdových kategorií činit 300 až 600 eur (až 15 160 korun). V březnu příštího roku dostanou zaměstnanci druhou prémii ve výši 400 eur (10 100 korun).

Platnost kolektivních smluv o mzdách bude činit 32 měsíců, což je rovněž kompromis. Dráhy navrhovaly 36 měsíců, ale svaz GDL žádal 29 měsíců.