V červnu vzrostly ceny oproti minulému roku o 2,8 procenta. Zdražil benzin, potraviny zlevnily

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta oproti 2,9 procenta z předcházejícího měsíce. Meziměsíční růst cen byl půlprocentní. Nejvíce oproti minulému roku zdražily pohonné hmoty, rostly také ceny automobilů nebo alkoholu a tabáku. Zlevnily hlavně potraviny, uvedl Český statistický úřad.

V červnu pokračoval růst cen benzinu a dalších pohonných hmot a olejů. Oproti květnu byly o 1,7 procenta vyšší, ale oproti loňskému červnu vzrostly o více než 20 procent. „Například cena benzinu Natural 95 byla 32,47 koruny za litr, což byla nejvyšší hodnota od července 2019, tedy nejvíce za téměř dva roky,“ přiblížila vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Hlouběji do kapsy museli motoristé sáhnout nejenom při tankování, ale i při pořižování nového auta. Oproti loňskému červnu byly jejich ceny vyšší o 5,7 procenta. 

Ještě vyšší meziroční růst než u automobilů zaznamenali statistici u finančních služeb – zdražily bezmála o desetinu – a také alkoholu a tabáku, které zdražily o 6,7 procenta. Za vodné a stočné platili spotřebitelé o 5,5 procenta více, o 2,1 procenta dražší než loni bylo letos v červnu nájemné.

Potraviny a nealkoholické nápoje meziročně zlevnily, vepřové o desetinu, ovoce a zelenina zhruba o sedm procent, méně se platilo rovněž za elektřinu a plyn. Oproti květnu však byly některé potraviny dražší, například drůbež (o pět procent), vejce (o deset procent) a brambory (také o deset procent). To ovšem stastici přičetli přechodu trhu z pozdních brambor na rané. 

  • pohonné hmoty: +20,2 %
  • tabák: +10,1 %
  • finanční služby: +8,9 %
  • automobily: +5,7 %
  • stočné: +5,5 %
  • vodné: +5,5 %
  • elektřina: -3,4 %
  • zemní plyn: -4,7 %
  • cukr: -6,6 %
  • zelenina: -6,8 %
  • ovoce: -7,1 %
  • vepřové maso: -9,7 %
  • celkový růst cen: 2,8 %

ČNB čekala mírnější inflaci

Meziroční růst cen byl mírně vyšší, než očekávala Česká národní banka. Podle její prognózy se měly v červnu zvýšit o 2,7 procenta. Rozdíl byl podle ředitele sekce měnové ČNB Petra Krále ve výši jádrové inflace, kterou ovlivnilo zrychlení dynamiky cen zboží i služeb. Přispěl i růst cen pohonných hmot, který svou silou překonal prognózu v návaznosti na nečekaně vysokou cenu ropy.

Pro bankéře bylo překvapivé i zpomalení růstu cen potravin. Vliv změn nepřímých daní byl ve srovnání s prognózou lehce nižší. Nepatrný meziroční pokles regulovaných cen zhruba odpovídal prognóze.

Analytici očekávají, že se v dalších měsících udrží meziroční inflace nad dvouprocentním cílem centrální banky a může atakovat tříprocentní hranici. Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského by jí mohla dosáhnout již v červenci. „Očekávaný růst zřejmě potáhnou dražší potraviny a vyšší náklady na bydlení. Úroveň tří procent bude středem relativně úzkého rozpětí pro pohyb inflace ve zbytku letošního roku,“ řekl.

Analytik Komerční banky Michal Brožka však v prognóze počítá s tím, že inflace se nyní nachází na svém vrcholu a v srpnu se začne snižovat. Meziroční míra inflace i v takovém případě setrvá podle analytika Michala Brožky do konce roku poblíž současných úrovní a teprve v příštím roce se výrazněji sníží.

Analytik Patria Finance Jan Bureš míní, že během léta bude meziroční dynamika inflace v dopravě zvolňovat, což bude zmírňovat i celkovou inflaci. Ta však zůstane nad dvouprocentním cílem ČNB a ke konci roku se podle něj může zase vyšplhat do blízkosti tří procent. A to zejména kvůli růstu regulovaných cen, dražším energiím a potravinám, podotkl.

Český statistický úřad zveřejnil i vývoj cen v dovozu a vývozu za květen. Meziročně vývozní ceny stouply o jedno procento a dovozní o 1,5 procenta, přičemž rozhodující vliv mělo zdražení minerálních paliv, zejména elektřiny, plynu a ropných výrobků. V souvislosti s meziměsíčním vývojem vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš uvedl, že v květnu posílila koruna vůči euru a dolaru, což přispělo k poklesu vývozních cen o 0,2 procenta a zpomalilo růst dovozních cen na 0,1 procenta oproti cenám v dubnu.