Naším úkolem je dělat „evangelizaci“ 3D tisku, tvrdí podnikatel Průša

Byznys ČT24: Podnikatel s 3D tiskem Josef Průša (zdroj: ČT24)

Celosvětová soutěž EY Podnikatel roku zná svého vítěze, stal se jím jihokorejský podnikatel Jung-jin Seo. Česko zastupoval Josef Průša, český vývojář 3D tiskáren a majitel a zakladatel Prusa Research. Ten byl vůbec nejmladším z českých reprezentantů v historii soutěže. Tiskem pomáhal třeba s výrobou obličejových štítů pro zdravotníky. Jeho tiskárny používá například i automobilka Škoda. Byl hostem pořadu Byznys ČT24.

Podle Průši bylo vítězství Jihokorejce zasloužené. „Z toho našeho ročníku 2020/2021 byli všichni úžasní, takže to pro mě není prohra,“ hodnotí podnikatel. Sám je ale za každé ocenění vděčný. „My jsme trochu zavření v naší bublině 3D tisku, je to motivace, abychom si připomněli, že děláme něco, co dává smysl pro všechny, a společnost posouváme dál,“ myslí si Průša.

„Pro mě je nejdůležitější, aby naše tiskárny byly oblíbené u našich lidí, dobře se jim používaly a všechno ostatní je druhotné,“ popisuje svoje cíle.

První vlastní model měl Průša v rukou ve 20 letech a o dva roky později založil firmu Prusa Research. Potom jeho technologická společnost velmi rychle rostla.

Se začátkem pandemie v březnu 2020 se pustil do výroby obličejových štítů. Podklady pak sdílel zdarma se všemi, kdo je chtěli tisknout. „Jsme rádi, že se nám podařilo takhle pomáhat, ale na druhou stranu si říkám, proč jsme to měli dělat. Ukazuje to na nedostatky,“ hodnotí tento svůj počin Průša.

I kvůli pomoci s epidemií covidu tak Průša vyhrál Podnikatele roku a stal se nejmladším českým reprezentantem ve světovém finále. „Jsme úplně na začátku,“ myslí si Průša. „Když se podíváte na obraty 3D tiskového průmyslu, tak oproti základním potřebám to jsou miniaturní věci,“ uvádí.

Prusa Research
Zdroj: ČT24

Dostupnost 3D tisku pro všechny

„Hlavním klíčem je teď to, abychom lidem co nejvíc usnadnili tvoření modelu předtím, než budou tisknout, aby se toho nebáli a tím pádem i ten samotný 3D tisk pro ně nebyl strašák. Je to jednodušší než formátovat dokument ve Wordu,“ myslí si Průša.

3D tisk se podle něj již poměrně využívá i v průmyslu, není to ale očividné. „Lidé, kteří to používají v práci, tak to moc nesdílí. Většinou to sdílí lidé, kteří mají jako koníček 3D tiskárny, ne tisk,“ říká podnikatel. „Před pár dny jsem byl na konferenci, kde se mnou byla dáma ze Škody, a dozvěděli jsme se, že tam máme spoustu tiskáren a díky nim se podařilo odvrátit zastavení výroby superbu a ještě jednoho modelu,“ uvádí.

„Naším úkolem je dělat evangelizaci 3D tisku a vysvětlovat, jak to funguje. Jsme výrobci nástroje. Když lidem vysvětlíme, co se s ním dá dělat, tak za námi potom přijdou. U každého našeho zákazníka jde 3D tiskárna použít na něco úplně jiného,“ shrnuje podnikatel.

3D tiskárna nejčastěji využívá plastovou strunu namotanou na cívce. Ta se vtlačuje do hlavy s tryskou, ve které se roztaví a postupně se vrstvu po vrstvě nanáší na desku. Takto můžou vznikat průmyslové součástky nebo i protézy. Ve větším měřítku jde tisknout třeba i domy. Existují už i tiskárny na jídlo.