Britové odmítli finančně pomoci ocelárně Liberty Steel, uvedla BBC. Případ zajímá i Ostravsko

Britská vláda odmítla žádost o finanční podporu 170 milionů liber (5,2 miliardy korun) pro ocelárnu Liberty Steel. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Další vývoj případu bude důležitý i pro Česko, kde firma vlastní hutní podnik Liberty Ostrava.

Zakladatel Liberty Steel, britský podnikatel indického původu Sanjeev Gupta, poslal minulý týden dopis s žádostí o pomoc s úhradou denních provozních nákladů a absorbcí nedávných ztrát. Majitelem Liberty je firma GFG Alliance a její hlavní věřitel Greensill Capital požádal na začátku tohoto měsíce o insolvenční řízení. GFG tak musí hledat nový zdroj financování.

GFG má v Británii pět tisíc zaměstnanců a 12 závodů. Vládní zdroj řekl zpravodajskému serveru BBC, že vláda má obavy z neprůhledné povahy Guptova impéria, které má po celém světě 35 tisíc zaměstnanců. Případná pomoc vlády je více pravděpodobná v případě, že bude na firmu uvalena nucená správa, naznačil zdroj. Pomoc by podpořila pracovní místa v Británii a ne firmu, která ocelárnu vlastní. Liberty Steel je třetím největším producentem oceli v Británii.

České zájmy

Liberty Ostrava je součástí Liberty od roku 2019, skupina ji koupila od konkurenčního výrobce oceli ArcelorMittal. Liberty Ostrava má podle internetových stránek spolu s dceřinými společnostmi šest tisíc zaměstnanců.

Vicepremiér české vlády Karel Havlíček (za ANO) tento týden po jednání s britským ministrem pro podnikání, energetiku a průmysl Kwasim Kwartengem uvedl, že britská a česká vláda se budou vzájemně informovat o situaci kolem oceláren Liberty Steel. Prioritou české vlády je zachovat všechna místa v ostravské ocelárně.

„Britové to řeší stejně jako my v České republice na úrovni ministr a premiér. Řekli jsme si, že se nebudou dělat žádné závěry bez vzájemného informování,“ uvedl Havlíček.