Čínští komunisté nařídili Alibabě prodat podíly v médiích, píše Wall Street Journal

Čínská vláda nařídila společnosti Alibaba, aby se zbavila svých mediálních aktiv. Informoval o tom v pondělí list The Wall Street Journal s odvoláním na obeznámené zdroje. Komunisté se podle nich obávají, že technologický gigant by mohl ovlivňovat veřejné mínění.

Regulační úřady s firmou, která se zabývá zejména prodejem po internetu, o věci jednají od počátku roku. Do portfolia Alibaby, společnosti se sídlem ve městě Chang-čou nedaleko Šanghaje, patří mimo jiné sociální síť Weibo, čínská obdoba Twitteru, či list South China Morning Post.

Vliv na veřejné mínění čínská komunistická strana vnímá jako vážné ohrožení vlastního aparátu propagandy, uvedly zdroje WSJ. Společnost Alibaba na žádost agentury Reuters o komentář zatím nereagovala. V prohlášení uvedla, že je v mediálních společnostech pouze pasivním investorem.

Za kritiku pod dohledem

Společnost Alibaba a její finanční dceřiná společnost Ant Group jsou v hledáčku pekingských úřadů od konce loňského roku, kdy její zakladatel Jack Ma ve svém projevu ostře kritizoval čínský regulační systém.

Regulátoři již výrazně zakročili proti Ant, kterou považují za riziko pro finanční systém, a přinutili firmu podniknout změny, které vážně ohrožují její další výhled.

Čínský podnikatel Jack Ma
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Zacházení s firmou Alibaba zatím bylo mírnější. Podle zdrojů nechtějí regulátoři zničit technologický gigant, který je oblíbený u čínských domácností i globálních investorů, pokud se distancuje od svého zakladatele a více se spojí s komunistickou stranou.

V širším kontextu ztrácí vláda trpělivost s přílišným vlivem technologických gigantů, jako je Alibaba, Ant či Tencent, uvedla zahraniční korespondentka televize CNN Selina Wangová.