Evropským autem roku se stala Toyota Yaris. Octavia obsadila páté místo

Letošním vítězem ankety evropské Auto roku se stal vůz Toyota Yaris. Porazil ostatních šest finalistů, mezi nimiž byl i automobil Škoda Octavia. Ten skončil na pátém místě. Pro Yaris jde o druhé vítězství v historii ankety, poprvé si automobil odnesl titul po uvedení na trh v roce 2000. Značka Toyota v anketě bodovala celkem třikrát, v roce 2005 se totiž evropským autem roku stal Prius.

Čtvrtá generace vozu Yaris byla podle firmy kompletně navržena pro evropský trh. Automobil se vyrábí ve francouzském Valenciennes. Letos však jeho produkce začne také v závodě Toyota Motor Manufacturing Czech v Kolíně, kde se již vyrábí model Aygo.

„Je pro nás velkým oceněním, že model Toyota Yaris vyhrál tuto prestižní anketu podruhé a navazuje tak na úspěch první generace. A že vítězství přichází zrovna v roce, kdy produkce Yarisu začne i v České republice,“ uvedl ředitel českého zastoupení Toyoty Martin Peleška.

Yaris svým triumfem podle automobilového experta serveru iDnes Františka Dvořáka korunuje úspěšné tažení značky. „V lednu nejprodávanější vůz Evropy ke zcela nové technice přidal emocionálnější náboj a atraktivní design. Toyota v případě Yarisu dokázala využít náskoku na poli hybridních aut,“ řekl.

Anketu od roku 1964 pořádají evropské motoristické časopisy, porotu přitom tvoří odborní motorističtí novináři. V současnosti se jury skládá z šedesáti novinářů z 23 evropských zemí. Česko má od roku 1992 v porotě pravidelně jednoho člena, kterým je vždy šéfredaktor motoristického časopisu Automobil Revue. Od roku 2016 je českým zástupcem Jiří Duchoň.