Zemřel ekonom Michal Mejstřík. Podlehl nemoci covid-19

Ve věku 68 let zemřel ekonom Michal Mejstřík. Informaci o úmrtí potvrdil mluvčí Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Říman. Bývalý člen Národní ekonomické rady vlády a spoluzakladatel Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy, který vedl jako ředitel až do roku 2010, působil i v ekonomickém poradním týmu Ústředního krizového štábu.

Podle informací webu Forbes Mejstřík podlehl covidu-19, o úmrtí informoval i moderátor ČT a pedagog FSV Václav Moravec.

Mejstřík se také podílel na založení Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE-EI), v letech 2009 až 2014 působil jako člen Národní ekonomické rady vlády a opakovaně i jako konzultant mezinárodních organizací, například Světové banky nebo Evropské komise. Dlouhou dobu byl také členem vedení Mezinárodní obchodní komory v České republice.

V posledních měsících se podílel i na práci expertní skupiny KoroNERV-20, občanské iniciativy, která vznikla loni v březnu s cílem zmenšit dopady pandemie koronaviru na českou ekonomiku.

Mejstřík se narodil v roce 1952, vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a pak pracoval v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd. Po roce 1990 Mejstřík studoval na Londýnské ekonomické škole. Později se stal šéfem poradenské společnosti EEIP, v letech 2002 až 2007 zasedal v dozorčích radách několika krajských distributorů plynu, působil také dva roky jako předseda dozorčí rady ČSA.