Intel prodává aktivity v oblasti paměťových čipů jihokorejskému konkurentovi

Americká společnost Intel se dohodla, že za devět miliard dolarů (208 miliard korun) prodá své aktivity v oblasti paměťových čipů NAND jihokorejskému konkurentovi SK Hynix, uvedla agentura Reuters. SK Hynix se tak stane druhým největším hráčem na trhu s čipy NAND a sníží náskok lídra trhu, jihokorejské společnosti Samsung Electronics.

Transakce je největší akvizicí v historii firmy SK Hynix. Ta se snaží zvyšovat své kapacity pro výrobu čipů NAND, které se používají například pro ukládání dat v chytrých telefonech.

Akcie společnosti SK Hynix bezprostředně po oznámení dohody posílily, později ale zhruba dvě procenta ztrácely. „Akcionáři se k dohodě stavějí negativně, protože se domnívají, že cena je příliš vysoká,“ uvedl jeden z analytiků společnosti Eugene Investment & Securities.

Součástí transakce je i továrna Intelu na výrobu čipů NAND v čínském městě Ta-lien. Na rozhodnutí Intelu továrnu prodat mohlo mít podle analytiků vliv i napětí ve vztazích mezi Spojenými státy a Čínou.

Šéf Intelu Bob Swan už dříve investorům sdělil, že plánuje prodej aktivit, které nejsou pro podnikání firmy klíčové. Firma už loni prodala svou modemovou divizi americké firmě Apple.