Firma Golem obnoví ve Velkých Hamrech dodávky tepla, ale jen dočasně. Vyhověla nouzovému nařízení hejtmana

Události v regionech: Stovky lidí bez tepla (zdroj: ČT24)

V pondělí firma Golem přerušila dodávky tepla pro městské objekty ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Ve středu se nakonec rozhodla splnit nařízení hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) o obnovení dodávek. „Obnovíme je ale jen dočasně,“ řekl ve středu před 20:00 člen představenstva firmy Václav Musílek. O jakou dobu jde, nespecifikoval. „V hledání řešení se bude pokračovat zítra (čtvrtek),“ dodal. Dohodu potvrdil i hejtman.

Podle dřívějšího vyjádření Musílka chtěli obnovit dodávky původně jen pro základní školu. Zdůvodnil to tím, že v jejím případě je nejasná smluvní situace. U dalších objektů města obnově dodávek podle něj brání to, že firma není smluvní dodavatel pro město. „Golem Velké Hamry není smluvním dodavatelem tepelné energie pro město Velké Hamry, tím je od 1. října jiná společnost,“ řekl Musílek.

Starosta města Jaroslav Najman (NEZ) řekl, že jinou možnost, jak zajistit dodávky tepla, nemají. „Do teplovodů se nikdo nenapojí. Elektřinu si můžete koupit, plyn si můžete koupit, kde chcete, ale teplárenství je totálně monopolní a jsme v rukou jedné firmy,“ řekl.

Hejtman: Zastavení tepla postihuje stovky obyvatel a školáků

Dodávky do škol, několika domů a do domů s pečovatelskou službou přerušila firma v pondělí. Podle Půty se zastavení dodávek tepla týká více než tří set trvale hlášených obyvatel a více než tří set školáků. Jde o 21 budov. Krizový štáb Libereckého kraje doporučil řešení, které mu umožňuje nouzový stav, a Půta nařízení vydal. Zároveň oznámil, že v případě jeho nesplnění zváží další kroky.

„Je tam ne úplně malá sankce, a podle našeho názoru i trestní odpovědnost. Pokud by teplo nebylo dodáváno, tak zvážíme i převzetí odběrného místa a dodávání nějakou jinou osobou,“ doplnil hejtman. Není podle něj možné, aby si dodavatel na začátku topné sezony bral lidi jako rukojmí ve sporu s obcí. „Důležité je obnovit dodávky tepla, pak ať se obě strany soudí, jak je jim libo,“ dodal Půta.

Situaci sleduje i energetický úřad či ministerstvo průmyslu. „Pokud uvidíme, že nedochází k posunu, tak tlak zvýšíme,“ řekl šéf resortu Karel Havlíček (za ANO). 

Velmi složité smluvní vztahy

Podle starosty Velkých Hamrů Najmana firma Golem Velké Hamry nechala zastavit teplo a teplou vodu do veškerých objektů města, školy a školky. „I přesto, že město řádně platí spotřebované teplo a teplou užitkovou vodu,“ podotkl Najman.

Obec ale skutečně nemá od 1. ledna loňského roku s firmou uzavřenou smlouvu, původní se nepovedlo prodloužit ani dohodnout podmínky nové.

Radnice vysoutěžila od 1. října letošního roku nového dodavatele, plánovaná plynofikace a vybudování nových plynových kotelen je však ve skluzu, protože podle starosty firma Golem využila všech svých možností, aby projekt zkomplikovala.

Předseda představenstva společnosti Golem Velké Hamry Petr Štrojsa ve středu odpoledne uvedl, že firma, s níž má obec uzavřenou smlouvu, nemá platnou licenci na dodávky tepla. Golem se podle něj dlouho snažil s obcí dohodnout na nové smlouvě, ale marně. Za současné situace proto podle něj nelze dodávky dál zajišťovat.