Evropský parlament schválil McGuinnessovou jako eurokomisařku pro finanční služby

Novou eurokomisařkou pro finanční služby se stane dlouholetá irská europoslankyně Mairead McGuinnessová. Návrh šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové schválilo plénum Evropského parlamentu. Poslanci rovněž souhlasili s tím, že místopředseda Komise Valdis Dombrovskis dostane nově na starosti vlivné obchodní portfolio.

McGuinnessová nahradí ve funkci svého krajana Phila Hogana, který v srpnu rezignoval kvůli porušení koronavirových pravidel. Její středeční potvrzení bylo považováno za formalitu, neboť středopravá irská politička své znalosti přidělené oblasti prokázala minulý týden při slyšení před členy europarlamentních výborů. Ti se po jejím vystoupení vyjadřovali většinou pochvalně a její schválení plénem doporučili.

Exekutivní tým von der Leyenové se po středečním souhlasu EP složením přiblíží slibu své šéfky, že bude Komise genderově vyvážená. McGuinnessová se stane 13. ženou v řadách současné EK, v níž působí také 14 mužů.

Poslanci neměli vážnější námitky ani proti novým pravomocím pro Dombrovskise, který již nyní spravuje rozsáhlé ekonomické portfolio. Přestože se z jejich řad ozývaly i hlasy, zda lotyšský politik nové vytížení zahrnující například jednání o obchodních vztazích s USA nebo Čínou zvládne, většinu zákonodárců získal bez větších problémů na svou stranu.