Některé pošty mění otevírací dobu. Nově budou mít dva dny v týdnu otevřeno do šesti hodin večer

Události: Některé pošty mění provozní dobu (zdroj: ČT24)

Česká pošta od úterý mění otevírací dobu části svých poboček. Dva dny v týdnu budou otevřené do 18 hodin. Další provozovny se přidají od října. Provozní doba se tak postupně změní téměř na polovině z více než tří tisíc poboček po celé republice. Podnik slibuje, že novinka umožní obsadit více přepážek souběžně.

Jeden podnik, různé otevírací doby. Od září Česká pošta na více než dvou stech padesáti pobočkách údaje sjednocuje. Týká se to hlavně provozoven v malých městech, mimo jiné té ve středočeském Mukařově. Nově tak bude mít dvakrát týdně otevřeno do šesti hodin večer – až doposud zavírala nejpozději o hodinu dříve. 

„Většina lidí dojíždí do práce do Prahy, pátá hodina byla hodně na hraně a šestá hodina dvakrát v týdnu jim, myslím, bude vyhovovat,“ uvedla vedoucí mukařovské pošty Michaela Egermayerová.

Zatímco ve vybrané dny Česká pošta provozní dobu na pobočkách prodlužuje, v jiné si někteří zákazníci budou muset zvyknout na její zkrácení. Od prvního října pak do stejného režimu vstoupí i další provozovny. Celkem se změny dotknou jednoho a půl tisíce z nich.

Pošta
Zdroj: ČT24

Některých pošt se změny nedotknou

Měnit se nebudou provozní doby poboček největších pošt ve velkých městech a malých pošt s jednou přepážkou. Úprava nečeká ani pošty v obchodních centrech. Specifický režim budou mít také pracoviště Pošta Partner. Pošta si od změn slibuje efektivnější využití přepážek a lepší zastupitelnost – třeba v případě epidemií.

„Zkušenosti z toho, jak jsme reagovali na vývoj covidu-19 v České republice z hlediska otevíracích dob pošt, se promítly i do současných opatření. Tam, kde dříve byly dvě směny na poštách, nyní bude pouze jedna a bude otevřeno více přepážek,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. 

Podle generálního ředitele České pošty Romana Knappa má úprava provozní doby také několik dalších důvodů. Jedním z nich je lepší čitelnost pro zákazníky, kteří budou vědět, že všechny střední pošty napříč republikou budou mít otevřeno jednotně. „Zároveň dáváme možnost i těm lidem, kteří se vracejí z práce později, aby pobočku ještě měli otevřenou,“ dodal.

Studio ČT24: Roman Knapp (zdroj: ČT24)

Posílit při novém režimu by přitom měly především výdejny balíků. Těch totiž v porovnání s loňským rokem Česká pošta v době koronaviru přepravuje výrazně více. Je to vidět i ve skladech poboček.

„V loňském roce police byly zaplněné z poloviny, teď je to víc,“ uvedla vedoucí pošty v Holešovicích Šárka Špetová. Oproti loňsku jim naopak výrazně ubylo zásilek z Číny, dodala. Například jenom v dubnu stoupl počet vnitrostátních balíků o milion – na čtyři a půl milionu. Naopak zahraniční zásilky klesly o více než polovinu.