Porsche postaví nový závod na Slovensku, uvedl Denník N. Vyrábět má začít za sedm let

Německý výrobce sportovních aut Porsche, který stejně jako česká Škoda Auto patří do skupiny Volkswagen, postaví na Slovensku novou továrnu na karoserie. Informoval o tom v pátek slovenský list Denník N. Automobilka má již v současnosti v zemi jeden závod a staví zde vývojové centrum.

Automobilka předložila podle listu projekt úřadům a požádala o povolení ke stavbě. Nový závod se má nacházet v regionu Pováží. Porsche plánuje v závodě vytvořit 1200 pracovních míst a investice má činit 250 milionů eur (6,5 miliardy korun). Výroba má začít v roce 2027.

Porsche má v současnosti na Slovensku v Dubnici nad Váhom nástrojárnu, kde pracuje téměř 200 lidí. Od loňského roku staví u obce Horná Streda nové vývojové centrum linek pro automobilové karoserie, kde má najít uplatnění 500 inženýrů.

Slovensko je největším světovým výrobcem aut v přepočtu na obyvatele. Loni se zde vyrobilo 1,1 milionu aut. Na Slovensku mají továrny pro montáž aut firmy PSA, Jaguar Land Rover, Kia Motors a Volkswagen.

Někteří experti upozorňují, že stejně jako Česko je Slovensko příliš závislé na automobilovém průmyslu. V případě jeho potíží to pak může výrazně pocítit celá ekonomika. Právě letošní rok bude – nejen kvůli koronavirové krizi – pro tento průmysl zřejmě velmi obtížný. Například kvůli požadavkům Evropské unie na omezován emisí a rychlému přechodu k elektromobilitě.