Míra nezaměstnanosti v USA v červenci klesla na 10,2 procenta, překonala očekávání analytiků

Americká ekonomika v červenci vytvořila 1,763 milionu nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti tak klesla na 10,2 procenta z 11,1 procenta v předchozím měsíci, oznámilo ministerstvo práce. Růst zaměstnanosti tak prudce zpomalil ve srovnání s červnem, kdy vzniklo rekordních 4,791 milionu pracovních míst. Překonal však očekávání analytiků. Ti podle průzkumu agentury Reuters počítali se vznikem zhruba 1,6 milionu pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti v USA stále zůstává vysoko nad úrovněmi z období před koronavirovou krizí. V únoru se nacházela na 3,5 procenta a byla nejnižší za pět desetiletí.

Tvorbu nových pracovních míst nyní brzdí rychlé šíření koronaviru v řadě částí Spojených států. „Motoru došla pára a ekonomika začíná zpomalovat,“ poznamenal profesor ekonomie a financí Sung Won Sohn z losangeleské Loyola Marymount University.

Zpomalující růst zaměstnanosti podle Reuters zvyšuje tlak na urychlení jednání Bílého domu a Kongresu o novém balíku opatření na podporu ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt Spojených států kvůli dopadům šíření koronaviru snížil v přepočtu na celý rok o rekordních 32,9 procenta.

Podle agentury AP se již ale americké hospodářství vrátilo k růstu a mnozí ekonomové ve třetím čtvrtletí očekávají výrazné oživení. Spojené státy jsou největší ekonomikou na světě.