Cena zlata poprvé překonala hranici dvou tisíc dolarů za troyskou unci

Cena zlata v úterý poprvé v historii překročila hranici dvou tisíc dolarů (zhruba 44 400 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Od začátku roku již vzrostla téměř o třetinu, podporují ji negativní hospodářské dopady koronavirové krize.

Podle internetových stránek agentury Bloomberg cena zlata během úterního obchodování vystoupila až na 2009,61 dolaru za troyskou unci. Krátce před 21:00 SELČ se pohybovala blízko 2005 dolarů, oproti pondělí si tak připisovala zhruba 1,4 procenta.

Zlato těží ze snižování úroků a dalších stimulačních opatření, kterými se centrální banky snaží pomoci ekonomice překonat negativní dopady koronaviru. Nízké úrokové sazby zmenšují nevýhodu zlata oproti investicím přinášejícím úroky, jako jsou například dluhopisy.

Poptávku po zlatě nyní podporuje rovněž zvýšené napětí ve vztazích mezi Spojenými státy a Čínou. K růstu ceny zlata přispěl také úterní výbuch v libanonském Bejrútu

Investoři považují zlato za bezpečné útočiště v období ekonomické či politické nejistoty. „Lidé chtějí bezpečí a právě teď představuje bezpečí zlato,“ uvedl podle agentury Bloomberg analytik Bob Haberkorn ze společnosti RJO Futures.

V červenci se cena zlata zvýšila o 11 procent. Zaznamenala tak nejprudší měsíční nárůst od roku 2012. Analytici oslovení agenturou ČTK se koncem července shodli, že cena zlata bude pokračovat v růstu a dostane se daleko za hranici 2 tisíc dolarů za troyskou unci. Například podle analytika firmy Golden Gate CZ Marka Brávníka míří zlato ke 4 tisícům dolarů za unci v horizontu pěti až sedmi let.