Za malé nedoplatky finanční správě lidem většinou soudní exekuce nehrozí, říká Schillerová

Finanční správa využívá soudní exekutory k vymáhání dluhů od lidí jen ve velmi malé míře, uvedla v odpovědi na písemnou interpelaci předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ke konci května vedly samotné finanční úřady exekuci vůči více než 71 700 dlužníkům z řad jednotlivců. Soudní exekutory využívaly v osmi desítkách případů.

Dluhy mělo vůči finanční správě ke konci května 241 400 lidí. Jde i o jednotlivce, jejichž nedoplatky činí řádově koruny nebo desetikoruny. „Tyto nedoplatky nelze vymáhat exekucí z důvodu nepřiměřenosti,“ napsala Schillerová. Finanční správa se v těchto případech snaží podle ní věc vyřešit třeba telefonáty nebo elektronickou komunikací.

Soudní exekutory využívá správa podle ministryně ke způsobům exekuce, které nemůže podle daňového řádu provádět sama. „Zejména se jedná o prodej podniku podle občanského soudního řádu,“ napsala.

Celkem finanční správa vymáhala ke konci května od jednotlivců podle Schillerové 8,5 miliardy korun. Z toho pět miliard tvořila jistina.

Celní správa soudní exekutory nevyužívá, vyplývá pak z odpovědi na Stanjurovu interpelaci, kterou podal ve snaze zjistit údaje v souvislosti s debatovanými návrhy změn v exekucích. Celní úřady vedly k polovině června exekucí vůči zhruba 83 300 dlužníkům z řad jednotlivců. Celkem jich evidovala asi 157 800. Lidé dlužili celní správě k polovině června 4,1 miliardy korun, z toho 2,9 miliardy činila jistina.