Hypotéky zlevňují. Klesly ale i úroky na spořicích účtech

Hypotéky zlevňují. Klesly ale i úroky na spořicích účtech (zdroj: ČT24)

Hypotéky zlevňují. Jde o reakci na kroky centrální banky, která v době koronavirové krize hned dvakrát snižovala základní úrokovou sazbu. Aktuálně tak mají lidé nově uzavřenou půjčku na bydlení s průměrným úrokem 2,3 procenta. Na druhou stranu úroky na spořicích účtech také klesly. Tam teď banky nabízejí sazby od pěti setin procenta do 2,35 procenta.

Eliška Šerhantová vychovává tři děti. Spoří tak nejen pro sebe, ale i pro ně. Každému z dětí tak pravidelně posílá na spořicí účet peníze. Teď se tam ale téměř neúročí. „Když zjistím, že je někde vyšší úrok, tak samozřejmě uvažuju o změně,“ konstatuje Šerhantová.

Právě úroky na těchto typech účtů šly během loňského roku nahoru a držely se tam ještě na začátku letoška. Pak ale začaly klesat.

„Zájem o spořicí účty ze strany veřejnosti samozřejmě přirozeně klesl, my evidujeme pokles zájmu zhruba o sedmdesát procent. Je to samozřejmě tím, jak centrální banka hýbala se sazbami, tudíž i my jsme museli z logiky věci přistoupit k těmto opatřením,“ vysvětluje mluvčí Moneta Money Bank Zuzana Filipová.

„V návaznosti na kroky centrální banky jsme snižovali úročení, aktuálně nabízíme bonusovou úrokovou sazbu 0,6 procenta do vkladu 250 tisíc korun,“ potvrzuje i mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Ve většině bank se teď tak úroky u spořicích účtů pohybují kolem půl procenta. Jen výjimečně přesáhnou procento. U těch s vyšším úročením ale klienti musejí často splňovat ještě další podmínky, třeba investovat do jiného produktu.

U hypoték už jsou ale nižší úroky pro klienty lepší zprávou. Na červenec oznámilo jejich zlevnění hned sedm českých bank. Po slabším zájmu v uplynulých měsících tak znovu poptávka roste.

„Pocit, který máme z trhu, je, že poptávka je velmi silná. Došlo k odkladu, protože tím, že lidé nemohli chodit na prohlídky, se mírně zpomalil trh. A vidíme květen a hlavně červen, kdy je velký zájem o hypoteční úvěry,“ konstatuje člen představenstva ČSOB Vladimír Vojtíšek.

U spotřebitelských úvěrů banky pak už delší dobu s úroky příliš nehýbou. Kvůli koronavirové pandemii ale poslední měsíce přísněji posuzují klienty. Může se tak stát, že třeba těm, kterým by banka ještě loni úvěr bez problémů schválila, ho teď zamítne.