Už nejde o luxus vyšší třídy. Klimatizací přibývá ve městech i na chalupách

Klimatizace jsou v Česku stále častějším doplňkem domácností. I přes deštivé jaro vzrostl jejich prodej meziročně až o třetinu. Ačkoliv je poptávka po dříve luxusním zboží dlouhodobě nejvyšší v Praze a Středočeském kraji, přibývá i klimatizovaných chat a chalup. Důvodem mohou být parná léta, ale i klesající cena a provozní náklady. Zvýšený zájem je letos také o modely, které zároveň čistí vzduch od virů a bakterií. České televizi to potvrdily oslovené firmy.

„Prodej v posledních letech neustále roste. Klimatizace už není vnímána jako luxusní vybavení, ale stává se součástí požadovaného standardu bydlení,“ tvrdí Tomáš Fošenbauer, spolumajitel společnosti IceKlima. Podle něj lidé vítají především přístroje, které dovedou chladit i topit. „S dnešním kolísavým počasím je to praktické, například když dojde k rychlému poklesu teploty mimo topnou sezonu,“ dodává.

Podle Martina Koszegiho ze společnosti TDmetal vedl letošní pozdější příchod léta k rovnoměrnější poptávce oproti minulým rokům, kdy tropické teploty prodloužily čekací dobu na instalaci na několik měsíců. „V předchozích dvou letech touto dobou mělo 90 procent montážních firem nasmlouváno zakázky až do září, nyní se čeká asi dva týdny,“ vysvětluje Koszegi. Aktuální série veder ale může podle něj situaci rychle změnit.

Na volbu zákazníků má však dopad i koronavirus. „V poslední době je mnohem větší zájem o zařízení, která kromě chlazení také čistí vzduch od alergenů a eliminují viry a bakterie,“ říká Kristýna Woloszczuková z firmy Klima Rapid s tím, že pandemie přiměla Čechy více myslet na prevenci a čistotu. Čisticí klimatizace se tak objevují stále častěji i v čekárnách ordinací nebo na veřejných místech s větší koncentrací lidí.