Meopta-optika propouští 400 lidí, odejde i generální ředitel. Firmu povede majitel

Společnost Meopta-optika kvůli poklesu objednávek od svých odběratelů, který způsobila pandemie koronaviru, dá výpovědi dalším dvěma stovkách zaměstnanců. Společně s nedávnou první vlnou propouštění přijde o práci ve firmě, která je předním tuzemským výrobcem optickomechanických přístrojů, 400 lidí. Je to zhruba pětina celkového počtu pracovníků. Ve funkci v závěru června skončí i generální ředitel firmy Vítězslav Moťka.

První vlnu propouštění Moťka na začátku května zdůvodnil tím, že kvůli pandemii koronaviru klesly objednávky a Meopta-optika na to musí reagovat snížením počtu zaměstnanců o dvě stovky.

„Tento týden byl úřadu práce oznámen záměr další redukce zaměstnanců, a to v počtu zhruba 200 lidí včetně některých členů vedení podniku. Podle vývoje zákaznického portfolia v reakci na covid-19 má Meopta rozpracovaných několik možných budoucích scénářů, které v této fázi nezveřejňujeme,“ uvedla Alena Moore z vedení firmy.

Prezidentem Meopty-optiky se od 1. července stane Gerald Rausnitz, který je jejím majitelem. „Budoucnost společnosti není ohrožena a zmiňované personální změny povedou k zefektivnění fungování společnosti,“ uvedla Moore.

  • Meopta patří mezi významné výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Vyrábí i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl.

Meopta zaměstnává zhruba 2000 zaměstnanců. Většina produkce Meopty-optiky míří na export, který se předloni na tržbách společnosti podílel zhruba 89 procenty. Firma vyváží výrobky do více než 50 zemí, hlavně na trhy Evropské unie, Spojených států a Izraele.

Tržby Meopty v roce 2018 meziročně vzrostly o čtyři procenta na 2,465 miliardy korun. Její hospodaření ale skončilo ztrátou 57,5 milionu korun po čistém profitu 160 milionů korun v roce 2017. Výsledky loňského hospodaření vedení Meopty zatím nezveřejnilo.