Americký Senát chce omezit přístup čínských firem na burzy ve Spojených státech

Americký Senát schválil návrh zákona, který by mohl zamezit obchodování s akciemi řady čínských podniků na burzách ve Spojených státech. Informují o tom americká média. Návrh zákona ale ještě musí schválit americká Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Donald Trump.

Zákon požaduje, aby zahraniční podniky registrované na burzách v USA dodržovaly americké předpisy pro audit a další finanční pravidla. Firmy podle zákona musejí rovněž sdělit, zda jsou vlastněny či zda nad nimi mají kontrolu nějaké vládní instituce.

Zákon lze aplikovat na všechny zahraniční podniky, které usilují o přístup k americkému kapitálu, podle zákonodárců je však zaměřen především na Čínu, informuje server CNBC.

Zákon přichází v době, kdy jsou vztahy mezi Spojenými státy a Čínou dost napjaté, nejnověji kvůli pandemii způsobené koronavirem. Washington například tvrdí, že Čína sehrála významnou roli v tom, že se koronavirus z Číny rozšířil do celého světa.

Čínské podniky registrované na burzách v USA se v posledních týdnech navíc dostaly do centra pozornosti kvůli skandálu s nadhodnocováním tržeb v účetnictví čínského řetězce Luckin Coffee. Řetězec loni vstoupil na americký burzovní trh Nasdaq, ten mu ale teď kvůli skandálu plánuje zrušit registraci.

Čínské firmy, jako je například Alibaba či Baidu, získaly od roku 1997 prostřednictvím primárních veřejných nabídek akcií (PO) ve Spojených státech přes 66 miliard dolarů (více než 1,6 bilionu korun). Podle listu The Wall Street Journal to vyplývá z údajů společnosti S&P Global Market Intelligence.