Vláda bude rozhodovat o posunu přechodu na DVB-T2 na říjen, koronavirus ho zastavil zhruba ve třetině

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhlo vládě posun dokončení přechodu na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 o čtyři měsíce na konec října. Posun si vyžádá maximálně 50 milionů korun navíc. V březnu bylo vypínání stávajících vysílačů kvůli epidemii koronaviru pozastaveno. Vláda se bude návrhem zabývat v pondělí. Podle Českých Radiokomunikacích by se vypínání vysílačů DVB-T mohlo obnovit v polovině července.

Přechod na DVB-T2 byl podle ministerstva před pozastavením kvůli epidemii zhruba v jedné třetině. Proběhl v Praze a Středočeském kraji a částečně v ostatních českých krajích. „Cílem bylo vytvořit časový prostor, aby se obyvatelé, kteří ještě nepřešli na nový vysílací standard DVB-T2, nemuseli tímto procesem zabývat a zároveň zůstala zachována jejich informovanost o přijímaných opatřeních,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

S ohledem na uvolňování opatření přijatých v souvislosti s pandemii, zejména otevíráním obchodů se spotřební elektronikou, je podle ministerstva žádoucí v procesu pokračovat, aby se dokončením procesu uvolnilo pásmo 700 MHz ve prospěch mobilních datových sítí. Pásmo by se mělo uvolnit před zahájením aukce kmitočtů, které se čeká na podzim.

Změna bude mít dopad na radiokomunikační účet, který spravuje Český telekomunikační úřad. Kvůli prodloužení souběžného vysílání ve standardu DVB-T a DVB-T2 se náklady zvednou maximálně o 50 milionů korun.

Aktualizovaný harmonogram přechodu by měl podle Českých Radiokomunikací respektovat původní intervaly mezi vypínáním jednotlivých vysílačů. Zkrácení plánu není možné jak z technických důvodů, tak proto, aby diváci měli dostatek času se na změnu připravit. Domácnosti pro naladění nového signálu potřebují televizi nebo set-top box, které DVB-T2 umí přijímat.