Pomoc je nedostatečná, tvrdí někteří podnikatelé. Vše neustále zpřesňujeme, hájí se ministerstva

Události: Nejistota českých podnikatelů (zdroj: ČT24)

Hospodářská komora chce znát kritéria, podle kterých kabinet rozhoduje například o tom, jaké obchody se otevřou. Často protichůdné zprávy podle ní vzbuzují u firem nedůvěru a obavy. Řada z nich také považuje finanční pomoc za nedostatečnou. Ministerstvo financí se hájí – na přímou podporu podnikatelů jdou podle něj desítky miliard korun.

Václav Pražák pracuje jako kadeřník už skoro 30 let. A podle svých slov nikdy nezažil takový zmatek. Ještě před pár dny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tvrdil, že kadeřníci nesmí pracovat vůbec. Naopak ministerstvo průmyslu uvádělo, že dělat mohou, i když jen mimo provozovnu.

„Kdyby to nebylo k pláči, tak je to k smíchu. To je Kocourkov,“ říká Václav Pražák, který je také předsedou představenstva Asociace kadeřníků ČR.

Poukazuje na to, že stále jasně neví, co je povoleno a co je zakázáno. Doufá, že bude moci 25. května otevřít. Podrobnosti se ale ještě nedozvěděl. Proto dosud zákazníky odmítal, ale už je nyní začíná objednávat. Zájem je velký.  

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví/Ministerstvo průmyslu a obchodu

Některé informace mu však stále chybí. Například kolik klientů si může domluvit na den, jestli může v provozovně pracovat víc kadeřníků, nebo jenom jeden. Zatím dostal 25 tisíc korun pro živnostníky a nemusí platit zálohy na pojistné. S pomocí státu je tak celkem spokojený.

Jan Pulkráb vlastní pražské fitcentrum. V programu Antivirus žádá náhradu mezd za své tři zaměstnance. Jestli mu stát pomůže, zatím neví. Podání žádosti je ale podle něj zbytečně složité. 

„Některé tabulky jsou v pohodě, ale celkově se vyznat v tom systému, aby tam člověk neudělal chybu, vyžaduje soustředění. Mohlo by to být jednodušší,“ říká.

A to dokládají i statistiky. Po spuštění programu – na začátku dubna – vracel Úřad práce kvůli chybám skoro 80 procent žádostí. Dnes to odhaduje na zhruba čtyřicet procent.

Ministerstvo: do ekonomiky půjde přes bilion

Ministerstvo financí v úterý večer informovalo, že celková opatření na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru činí 1,19 bilionu korun, tedy 21,5 procenta HDP. Z toho přímá podpora je 216 miliard, samotným podnikům pak náleží 56,1 miliardy především v podobě programu Antivirus. Záruky na úvěry činí 951,5 miliardy. 

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) pak srovnal dnešní situaci se stavem před deseti lety. „Snažili jsme se pokrýt všechno. Před deseti lety, když byla hospodářská krize (po roce 2008, poznámka redakce), dostali podnikatelé nulu, čistou nulu. Dneska jsme za měsíc a půl v podstatě pokryli úplně všechny segmenty,“ míní.

Na kritiku o protichůdnosti informací většinou ministerstva uvádějí, že se věci neustále vyvíjejí a zpřesňují.