Komunisté tlačí na změny ve zdravotním pojištění. Jinak příští rozpočet nepodpoří

Události: Platby na zdravotní pojištění (zdroj: ČT24)

Komunisté, kteří podporují menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD, mají novou podmínku. Nebudou hlasovat pro státní rozpočet na příští rok, pokud kabinet nezvýší minimálně o 3,5 miliardy korun platby zdravotního pojištění za důchodce, děti nebo nezaměstnané. Ministryně financí i šéf resortu zdravotnictví jsou ochotni o tom jednat.

Komunisté svůj požadavek zdůvodňují tím,  že je nutný pro zachování kvalitní a dostupné zdravotní péče. Státních  pojištěnců je téměř šest milionů a stát za ně odvádí do zdravotního systému mnohem nižší částky, než firmy  posílají za své zaměstnance. 

Zatímco stát dnes platí za své pojištěnce zdravotním pojišťovnám měsíčně něco přes tisícovku, lidé pobírající minimální mzdu musí se zaměstnavatelem posílat skoro dva tisíce. A u zaměstnance s průměrnou mzdou je to víc než 4,5 tisíce.

„Tento náš požadavek trvá. O podpoře či nepodpoře rozpočtu… já tam takových věcí mám daleko více,“ uvedla šéfka sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Vláda loni přistoupila na mnohé požadavky komunistů i při schvalování rozpočtu na letošní rok.  

Výše plateb za pojištěnce
Zdroj: ČT24

Ministryně financí Alena Schilllerová (za ANO) je připravena o požadavku komunistů jednat. Připravuje se na to i schůzkami s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Ten však připouští, že místo výrazného růstu plateb za státní pojištěnce se chce soustředit hlavně na investice do lepšího vybavení státních nemocnic.

„Potřebujeme mít zkrátka peníze na rozjezd těch velkých investic, takže to je nyní priorita. Ale samozřejmě chceme dořešit i peníze za státní pojištěnce,“ uvedl. Růst plateb za státní pojištěnce by podle něho mohl být nižší než v posledních letech, kdy stát od roku 2016 pravidelně přidává tři až 3,5 miliardy ročně. „Může to být stejná částka, může to být i o něco menší částka, pokud se nám právě navýší investice do nemocnic,“ řekl.

Vývoj plateb za státní pojištěnce
Zdroj: ČT24

Část opozice považuje současné platby státu za nedostatečné. „Když se podíváme na to, kolik odvádí minimální částku zaměstnanec nebo OSVČ, tak ta částka není adekvátní,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

Místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek pak považuje za nekorektní, aby stát za své pojištěnce platil výrazně méně, „než se chce po nejchudších z občanů, kteří platí sami za sebe“. 

Vládní koalice rozhodne o výši růstu plateb státu za děti, důchodce, vězně či například nezaměstnané během jara. Při projednávání státního rozpočtu na rok 2021.