Korupční kauza přijde Airbus draho. Musí zaplatit přes 90 miliard korun za urovnání obvinění

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zaplatí úřadům ve Francii, Velké Británii a Spojených státech zhruba 3,6 miliardy eur (téměř 91 miliard korun) za urovnání obvinění z korupce. Oznámila to v pátek francouzská finanční prokuratura. Podle odborníků jde o největší urovnání korupční kauzy v historii, uvedla agentura Reuters.

Firmu vyšetřovaly úřady ve Francii a Británii kvůli podezření z korupce v souvislosti s prodejem letadel z doby před více než deseti lety. V USA pak Airbus čelil vyšetřování kvůli porušování exportních pravidel.

Airbus již v úterý oznámil, že s úřady ve Francii, Británii a v USA dosáhl předběžné dohody o urovnání obvinění z korupce. Podle aktuální zprávy francouzské prokuratury zaplatí firma ve Francii pokutu 2,08 miliardy eur. Británie obdrží 984 milionů eur a Spojené státy 526 milionů eur, upřesnila agentura AFP.

Po zaplacení pokuty může firma dál bojovat o veřejné zakázky

Společnost Airbus se zaplacením pokut vyhne trestnímu stíhání, kvůli kterému by firmě hrozilo, že bude odstřižena od veřejných zakázek v Evropské unii a ve Spojených státech. Akcie podniku si kolem 15:30 SEČ připisovaly zhruba 0,3 procenta.

Airbus v loňském roce vystřídal na postu největšího světového výrobce letadel amerického konkurenta Boeing. Ten se v současnosti potýká s problémy kolem letadel 737 MAX, jejichž provoz byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii.