Mezinárodní měnový fond se dohodl s Ukrajinou na novém úvěrovém programu

Mezinárodní měnový fond a Ukrajina dospěly k dohodě o novém tříletém úvěrovém programu ve výši 5,5 miliardy dolarů (asi 127 miliard korun), který má pomoci ukrajinské ekonomice, sužované potížemi. Dohodu musí ještě schválit vedení fondu a členské státy. Půjčka také závisí na naplnění kroků z ukrajinské strany, zejména pokud jde o posílení nezávislosti justice a boje proti korupci, uvedla agentura AFP s odvoláním na sobotní prohlášení výkonné ředitelky MMF Kristaliny Georgievové.

Prohlášení následovalo podle agentury Reuters po telefonickém rozhovoru ředitelky s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Georgievová uvedla, že se s prezidentem shodla na tom, že ekonomický úspěch Ukrajiny zásadně závisí na posílení právního státu a integrity soudnictví.

Premiér Oleksij Hončaruk podle listu Ukrajinska pravda věří, že díky novému programu spolupráce s MMF poroste ukrajinská ekonomika rychleji, přibude pracovních příležitostí a také se zvýší platy. Označil za symbolické, že dohody se podařilo dosáhnout během prvních sta dnů jeho vlády. Podporu MMF pokládá za vyjádření důvěry k Ukrajině.

Půjčka by měla nahradit krátkodobý program, který pomohl zemi projít obtížným rokem prezidentských a parlamentních voleb.

MMF a západní spojenci poskytli Ukrajině po svržení proruského prezidenta v roce 2014 a následné ruské anexi Krymu miliardy dolarů. Ukrajina měla původně od MMF slíbeno 17,5 miliardy dolarů, obdržela ale pouze 8,7 miliardy. Úvěr byl v dubnu 2017 zmražen kvůli pomalému zavádění požadovaných hospodářských reforem, pomalému pokroku při potírání zakořeněné korupce a neochotě Ukrajiny zvýšit ceny plynu. Loni v prosinci však MMF schválil pro Ukrajinu krátkodobou úvěrovou pomoc 3,9 miliardy dolarů.