Tahanice o rodičovskou pokračuje, Senát chce návrh vrátit poslancům

Tahanice o rodičovskou nekončí (zdroj: ČT24)

O konkrétní podobě zvýšení rodičovského příspěvku se lidé dozví zřejmě až těsně před Vánoci. Česká televize zjistila, že opoziční Senát vládní návrh zřejmě neschválí a vrátí ho zpátky do sněmovny. Senátorům se nelíbí, že podle kabinetní verze nebudou mít na zvýšení příspěvku nárok všechny rodiny, které mají děti mladší čtyř let. S navrženým růstem o 80 tisíc přitom senátoři souhlasí. Vláda počítá s tím, že vyšší příspěvek dostanou rodiny, které ho budou k 1. lednu aktivně pobírat.

„Věřím, že se podaří v Senátu získat většinu pro to, abychom pozměňovací návrh, který zajistí spravedlivé navýšení rodičovského příspěvku, podpořili,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Vrácení vládního návrhu na zvýšení rodičovské zpátky poslancům podporují v Senátu tři nejsilnější kluby – ODS, Starostové i lidovci a kromě nich také Klub pro liberální demokracii – Senátor 21. Dohromady mají v horní parlamentní komoře jasnou ústavní většinu.

Vládní koalice je ale spolu s KSČM odhodlaná senátní veto přehlasovat. „Senátoři dobře vědí, že jejich návrh není reálný. Senát funguje jako antivláda, takže bohužel tam není racionální debata,“ podotkl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Komplikované schvalování navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc sleduje Hana Berezaninová od chvíle, kdy se o něj v březnu začala přít vládní koalice. Sama věří, že se nakonec více peněz dočká. Na ročního Teodora pobírá rodičovský příspěvek přes 11 tisíc měsíčně, a pokud se příspěvek zvýší, místo dvou let zůstane se synem doma tři roky.

Rodičovský příspěvek
Zdroj: ČT24

Na definitivní schválení návrhu si ale bude muset ona i dalších zhruba 280 tisíc rodin ještě několik týdnů počkat. Senátoři totiž vládní návrh hodlají změnit.

Chtějí, aby na 80 tisíc navíc dosáhly všechny rodiny, které budou mít k 1. lednu dítě mladší čtyř let. Vládní návrh, podpořený sněmovnou, počítá s variantou o dvě a půl miliardy levnější; na přidání mají mít nárok rodiny, které budou k 1. lednu rodičovský příspěvek pobírat.

„Budeme ho chtít určitě vylepšit, protože tento vládní návrh bohužel zapomíná a vylučuje ještě 70 tisíc rodin, které mají děti do čtyř let věku,“ říká 1. místopředsedkyně strany i senátorského klubu Šárka Jelínková (KDU-ČSL).

Jedni na příspěvek dosáhnou, jiní ne, kritizuje Hilšer

Na jednotném návrhu se chtějí podílet všechny čtyři kluby, které jsou v opozici. „Vzniká situace, kdy jsou rodiče se stejně starými dětmi a jedni dosáhnou na příspěvek, druzí ne, to je naprosto špatně a klub Starostů nebude tuto nespravedlnost hájit,“ vysvětluje senátor a člen senátorského klubu Starostové a nezávislí Marek Hilšer (MHS).

„Tímto systémem jsou jaksi biti rodiče, kteří se z jakéhokoli důvodu rozhodnou vrátit do práce, a to rozhodně není fér,“ říká předseda senátorského klubu Václav Láska (KLD - SEN 21).

V horní parlamentní komoře budou senátoři zvýšení rodičovského příspěvku projednávat 4. prosince. Pokud zákon se změnami vrátí zpátky do sněmovny, dostanou se k němu poslanci nejdřív v posledním týdnu před vánočními svátky.

Připravované veto kritizují obě vládní strany

Připravované veto Senátu kritizují obě vládní strany. „Překvapuje mě to vrácení, je to zbytečnost. Myslím si, že úplně zbytečně hrají rodičům na nervy. Stihneme to (schválit), já je chci ubezpečit, že to stihneme,“ říká vicepremiérka, ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Také ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně strany ČSSD Jana Maláčová věří, že Senát opatření nevrátí. „Pevně doufám, že už to konečně schválí a že ta nejistota rodičů bude ukončená,“ konstatuje.

„Vláda napíná rodiče, protože tento návrh už měl být schválen dávno, mají většinu s podporou komunistů,“ říká i Jelínková.

Prezident Miloš Zeman už vládě slíbil, že zákon zvyšující rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun v případě jeho schválení podepíše. A to několik dní poté, co návrh definitivně projde parlamentem.

Jasné pole pro práci během rodičovské

Změny v rodičovské se ale chystají i v dalších oblastech. V tuto chvíli podle zákoníku práce nemůže člověk, který ji čerpá u svého zaměstnavatele, mít druhou smlouvu na stejnou práci. Zakazuje to zákoník práce v paragrafu 34.

V praxi se však zákaz v případě lidí na rodičovské podle předkladatelů obchází. Například tak, že před nástupem na rodičovskou vykonává zaměstnanec určitou práci a stejnou na zkrácený úvazek vykonává i během rodičovské, ale na jinou smlouvu, kde je oficiálně uvedená jiná činnost.

Teoreticky by sice mohl zaměstnanec požádat o práci na zkrácený úvazek, tím by ale mohl přijít o garanci, že mu zaměstnavatel po návratu z rodičovské nabídne zase ten plný. Novela, kterou předložila skupina poslanců, tak navrhuje, aby u dohod během rodičovské mohli lidé vykonávat stejný druh práce, jako mají ve smlouvě, u které čerpají rodičovskou dovolenou.

„Mimochodem se tím chceme přiblížit situaci, která je v sousedním Německu. A to je skloubení profesního života a rodičovských povinností,“ vysvětluje předseda strany a zástupce předkladatelů Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle předsedkyně sociálního výboru Jany Pastuchové (ANO) je však zbytečné podávat teď do zákoníku práce pozměňující návrh, protože do několika let má Česko přijmout evropskou směrnici ‚work-life balance‘, kde se i rodičovská bude řešit.