Nejen učitelům. Platy nejvíce vzrostou i politikům, soudcům a žalobcům

Nejvíce porostou příští rok platy učitelům, politikům, soudcům a státním zástupcům (zdroj: ČT24)

O deset procent v příštím roce porostou platy politiků, soudců a státních zástupců. Vyplývá to ze zpřesněných dat ministerstva práce a sociálních věcí. Spolu s učiteli, které také čeká desetiprocentní růst, si tak ústavní činitelé v roce 2020 polepší nejvíc. Naopak většině dalších státních zaměstnanců vzrostou platy méně, do tarifů dostanou pevnou částku 1500 korun.

Doktoři a zdravotní sestry ve státních nemocnicích mají jasno: v příštím roce jim vzroste tabulkový plat o 1500 korun hrubého, stejně jako třeba úředníkům, policistům nebo hasičům. „Samozřejmě pokud ředitel dané nemocnice uzná, že potřebuje více podpořit, třeba sestry nebo lékaře, tak může navýšit více,“ říká k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Třeba pro gynekologa Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jana Přádu znamená 1500 korun navíc růst o tři procenta. Pro zkušenější lékaře je to pak kolem dvou procent, pro některé i méně. „Ty dvě až tři procenta – to je v podstatě na úrovni inflace,“ říká Přáda.

„Já si myslím, že je to spíš urážka. Lepší slovo pro tohle přidání neznám,“ míní předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Lékařské odbory totiž požadovaly zvýšení tabulkových platů zdravotníků o deset procent. Takový růst se ale splní politikům, soudcům nebo státním zástupcům, jim konkrétně v příštím roce plat stoupne o 10,3 procenta.

Růst platů poslanců a senátorů
Zdroj: ČT24

Například základní měsíční plat řadového poslance a senátora vzroste o více než osm tisíc korun, předsedy poslaneckého výboru nebo komise o téměř 12 tisíc a třeba plat ministra stát zvýší o víc než 16 tisíc korun. Prezident republiky pak dostane přidáno přes 28 tisíc korun měsíčně.

Růst platů
Zdroj: ČT24

Platy ústavních činitelů rostou automaticky

Poslanci letos platy ústavních činitelů neřešili. Platy ministrů, poslanců, senátorů nebo prezidenta vzrostou od příštího ledna o deset procent automaticky. Vyplývá to ze zákona, který loni v listopadu schválila sněmovna.

Růst platu prezidenta
Zdroj: ČT24

„Berme to jako fakt, někdo ty parametry nastavil a prosadil a já odmítám za nás každoroční debatu, jestli bychom ten automat měli změnit,“ říká předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura (ODS). Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) k tomu dodává, že automatický nárůst vyplývá z právní úpravy, kterou by musela změnit Poslanecká sněmovna.

„Chtěli jsme zmrazit platy politiků, protože jsou dostatečně vysoké,“ upozornil předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí SPD Radim Fiala. Podle stejného vzorce mají totiž růst platy politiků, soudců a dalších ústavních činitelů i v příštích letech.

V příštím roce si ale znovu polepší i komunální politici. Podle návrhu ministerstva vnitra by to mělo být o 7,5 procenta – schválit to ale musí vláda. Třeba odměna pražského primátora by se tak mohla zvednout o bezmála 9700 korun.

Starostové nejmenších obcí do 300 obyvatel, kteří práci dělají jako hlavní zaměstnání, by pak mohli dostávat navíc zhruba tři tisíce. V případě neuvolněných politiků podléhá konečná výše odměn ještě schválení zastupitelstvem. Ministerstvo vnitra navýšení navrhuje v reakci na růst průměrné mzdy.

„Navýšení odměn zastupitelům obcí o 7,5 % v podstatě kopíruje růst platů v celé republice. Jsou to prostředky, které nedostanou ze státního rozpočtu obce, odměny zastupitelů se hradí z obecního rozpočtu,“ upřesňuje náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

„Znám obce, kde se třeba všichni zastupitelé vzdají svých platů právě ve prospěch obce, ale já si myslím, že lidé by měli být odměněni,“ zamýšlí se starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada (nestr.). Jednotlivé projekty v obci platí z vlastních peněz, a když to jde, tak i z dotací. Letošní rozpočet obce je kolem 35 milionů. Z toho na odměny zastupitelům jdou necelé dva miliony.

Celkově ministerstvo odhaduje, že navýšení odměn bude stát kolem půl miliardy. Nařízení by v listopadu měla schvalovat vláda. Parlament už se k němu vyjadřovat nebude.