Čínský vývoz i dovoz klesly více, než se čekalo. Podepisují se na tom cla a slabá domácí poptávka

Vývoz z Číny v září klesl více, než se čekalo, a dovoz se snížil již pátý měsíc za sebou. Na vývoz má negativní dopad slabší globální poptávka a rostoucí americká cla na čínské zboží. Pokles dovozu pak ukazuje, že domácí poptávka je slabá. Druhá největší ekonomika světa tak bude zřejmě potřebovat další stimulaci, napsala agentura Reuters. V Číně se dál snižuje i prodej aut, v září klesl o 5,2 procenta.

Vývoz ze země se v září podle údajů celního úřadu snížil meziročně o 3,2 procenta, zatímco analytici čekali pokles jen o tři procenta. Dovoz se pak propadl o 8,5 procenta místo očekávaných 5,2 procenta.

Bilance zahraničního obchodu však skončila v přebytku 39,65 miliardy USD (928,2 miliardy korun). V srpnu přebytek činil 34,84 miliardy USD a analytici čekali, že se sníží na 33,3 miliardy USD. V září dále eskaloval obchodní spor mezi USA a Čínou a Washington od počátku měsíce uvalil clo 15 procent na dovoz čínského zboží v hodnotě 125 miliard USD. Peking přišel s odvetou.

Po dalším kole obchodních jednání minulý týden americký prezident Donald Trump prohlásil, že se podařilo dosáhnout první fáze dohody o ukončení obchodní války. Odložil také zatím zvýšení cel plánované na 15. října, dosavadní cla však ponechal v platnosti.

Přebytek obchodu se Spojenými státy se snížil na 25,88 miliardy USD ze srpnových 26,96 miliardy USD. Vývoz do USA, které jsou největším obchodním partnerem Číny, meziročně klesl o 17,8 procenta a dovoz o 20,6 procenta. Za leden až září se vývoz čínského zboží do USA snížil o 10,7 procenta, zatímco dovoz amerického zboží do Číny se propadl o 26,4 procenta.

Slabší údaje zřejmě posílí očekávání, že Peking potřebuje přijít s dalšími stimulačními opatřeními, aby odvrátil prudší ekonomické zpomalení, a to i navzdory předběžným signálům zmírnění obchodního napětí s USA. Analytici se domnívají, že ekonomický růst Číny ve třetím čtvrtletí dále zpomalil z téměř 30letého minima 6,2 procenta v dubnu až červnu.

Prodej aut v Číně dále klesá

Zatímco ještě před třemi lety rostl prodej aut v Číně z roku na rok dvouciferným tempem, teď už 15 měsíců za sebou klesá. Konkrétně v září se meziročně snížil o 5,2 procenta na 2,27 milionu vozů, oznámil čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Září přitom bývá měsíc, kdy se prodej zpravidla zvyšuje. V srpnu prodej klesl o 6,9 procenta a v červenci o 4,3 procenta.

Loni se prodej aut snížil v celoročním srovnání poprvé od 90. let. Čínská ekonomika totiž zpomaluje a podepisuje se na ní zmíněná obchodní válka se Spojenými státy. Svaz CAAM přitom dříve uváděl, že ve druhém pololetí očekává zlepšení, za celý rok ale očekává pokles prodeje o pět procent na 26,68 milionu aut.

Na poklesu prodeje aut na tradiční paliva se podle CAAM, analytiků, prodejců i zákazníků podepsala skutečnost, že 15 měst a provincií, které pokrývají tři pětiny čínského automobilového trhu, zavedlo nové emisní standardy s předstihem – vláda nejzazší termín stanovila na konec roku 2020.

Prodej aut na nové způsoby pohonu, kam patří elektrické hybridní vozy, čistě elektrické vozy a vozy s vodíkovým pohonem, se v září také snížil, a to už potřetí za sebou. Propadl se o 34,2 procenta po srpnovém poklesu o 15,8 procenta.