Agentura Moody's zlepšila po 17 letech rating Česka na Aa3

Na úroveň Aa3 stouplo hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky u ratingové agentury Moody's. Zvýšilo se tak o jeden stupeň z dosavadního A1. Agentura ocenila zlepšující se rozpočtové ukazatele a vládní reformy podporující ekonomiku.

Agentura Moody's naposledy pozměnila svůj postoj k Česku loni na jaře. Tehdy se nezlepšilo hodnocení, ale výhled ze stabilního na pozitivní. Tím naznačila možné zvýšení ratingu. V téže době přistoupila k podobné změně i u devíti českých měst a krajů. Tentokrát změnila agentura výhled na stabilní, další změnu ratingu tak v dohledné době nepředpokládá. 

Podle agentury se bude zadlužení české vlády navzdory zhoršeným vyhlídkám pro hospodářský růst dál snižovat v letošním i v příštím roce. Na konci příštího roku by mělo činit 30,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). A do roku 2023 by pak mělo klesnout pod hranici 30 procent HDP.

Moody's rovněž uvedla, že česká vláda dosáhla určitého pokroku ve strukturálních reformách, a to například v oblasti trhu práce a vzdělávacího systému. Podle agentury by dalším příznivým faktorem pro hodnocení úvěrové spolehlivosti ČR bylo úspěšné zavedení reforem, které by zajistily dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a systému zdravotní péče.

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy je na tom teď Česko nejlépe ze zemí bývalého východního bloku, když předstihlo Estonsko. „ČR suverénně vévodí mezi zeměmi bývalého východního bloku, které si zároveň ponechaly svoji národní měnu. Z tohoto pohledu se na druhém místě v souhrnném hodnocení agentur umisťuje s poměrně značným odstupem Polsko,“ připomíná hodnocení dalších agentur Standard & Poor's a Fitch.

Ministryně Schillerová: Česko díky lepšímu ratingu ušetří stovky milionů

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zlepšení ratingu za skvělý úspěch pro české hospodářství. Na Twitteru ocenil, že ratingové agentury hodnotí Česko pozitivně. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dodala, že změna ušetří Česku na finančních trzích stovky milionů. „Čím vyšší známku země obdrží, tím více je považována za spolehlivějšího dlužníka a může si pak na trhu půjčovat za výhodnějších podmínek. Díky tomu můžeme ušetřit na financování státního dluhu nemalé peníze, které následně můžeme použít tam, kde jsou nejvíce potřeba.“

Mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro upozornil, že zpráva agentury Moody's potvrzuje správnost strategie zaměřit se na investiční pobídky s vyšší přidanou hodnotou. Podle novely platné od letošního 6. září vláda schvaluje všechny investiční pobídky, nejen velké strategické projekty. Pobídky se pak nově zaměřují na projekty s vyšší přidanou hodnotou nebo spojené s tvorbou kvalifikovanějších pracovních míst.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje zlepšení ratingu za pozitivní zprávu. Připomíná ale, že Moody's hovoří i o nedořešené otázce stárnutí české populace. Varuje i před tím, že struktura rozpočtu nezlepšuje odolnost Česka vůči možnému ochlazení ekonomiky.

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka pak vláda nedělá nic pro to, aby měla Česká republika pozitivní rating i ve chvíli, kdy se nebude tolik ekonomicky dařit. „Vylepšovat rating v době ekonomického růstu je snadné, lidé i firmy splácejí své závazky v době konjunktury vždy lépe,“ uvedl Skopeček. Složitější podle něj bylo udržovat rating v období pravicových vlád v době krize.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Naposledy změnila Moody's hlavní rating České republiky v listopadu 2002. Tehdy ho zvýšila z Baa1 na známku A1.