Japonsko omezí zahraniční vlastnictví firem v IT a komunikacích. Jde mu o bezpečnost

Tokio zařadí high-tech sektory, tedy odvětví s vysokou technologickou náročností, na seznam podnikatelských aktivit, kde omezuje zahraniční vlastnictví japonských firem. Opatření vejde v platnost 1. srpna. Japonská vláda oznámení učinila v den návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, který bude v zemi jednat o vzájemném obchodu a dalších otázkách.

Vláda se nezmínila o konkrétních zemích nebo společnostech, které budou uplatňováním restrikcí na zahraniční vlastnictví v IT a telekomunikacích ovlivněny. K tomuto kroku ale Tokio přistupuje v době rostoucího tlaku ze strany Spojených států na řešení rizik spojených s kybernetickou bezpečností a technologických transferů, do kterých je zapojena Čína.

„Na základě rostoucího významu zajištění kybernetické bezpečnosti v posledních letech jsme se z hlediska prevence situace, která by vážně ovlivnila národní bezpečnost Japonska, rozhodli učinit nezbytné kroky, včetně přidání výroby integrovaných obvodů,“ uvádí se ve společném prohlášení ministerstev financí, obchodu a komunikací. Nové opatření se bude vztahovat na 20 sektorů v odvětví informačních a komunikačních technologií.

Podle zákona o kontrole devizového a zahraničního obchodu Japonsko kontroluje zahraniční kapitál v některých průmyslových odvětvích, jako je letecký průmysl, jaderný sektor nebo výroba zbraní. 

Zákon vyžaduje, aby zahraniční investoři informovali japonskou vládu a podstoupili inspekci v případě, že kupují deset a více procent akcií v japonských společnostech zapsaných na burze nebo získají akcie firem, kterými se na burze neobchoduje.

Pokud vláda zjistí nedostatky, může zahraničním investorům nařídit změnu nebo zrušení investičních záměrů, uvedla agentura Reuters.