Odjinud a jindy. Nedostatek letadel po uzemnění boeingů 737 MAX mění Čechům dovolené

Události: Odstavení boeingů ovlivní dovolené (zdroj: ČT24)

Tisíce Čechů odletí na dovolenou v jiném termínu, než původně plánovali. Cestovní kanceláře začaly posílat klientům nové informace: nejčastěji mění datum a místo odletu. Někdy se může turistům pobyt i zkrátit. Jsou za tím odstavené boeingy 737 MAX, které po dvou tragických nehodách stále nesmějí do vzduchu.

Situace se mění například pro klienty, kteří se chystají vyrazit na Kapverdské ostrovy. „Aktuálně se situace týká 3,5 tisíce klientů, kteří si koupili zájezd na Kapverdy a do Senegalu. Měníme odletový den z úterý na pondělí a z pátku na čtvrtek,“ uvedl mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Petr Kostka.

Změna zasáhne i dovolené na Kanárských ostrovech. „Ruší se čtvrteční lety na Fuenteventuru, jde o dovolené v termínu od května do září. Poletí se v neděli,“ řekl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Méně letů bude i z Brna a Ostravy. Pokud bude muset klient do Prahy, dostane příspěvek na dopravu. „Řádově se jedná o 500 korun na osobu dospělou a 300 korun na dítě,“ uvedl Ondřej Rušikvas, obchodní ředitel Blue Style.

Cestovní kanceláře nabízejí i další kompenzace. Lidé si mohou vybrat ve stejném termínu jinou dovolenou. A pokud se jim vinou letadel třeba o den nebo dva pobyt zkrátí, dostanou část peněz nazpět. Letové řády ale ještě nejsou hotové, a tak změn může dál přibývat. Stále se jedná například o linkách do Řecka. 

Na potíže s letadly reagoval i největší prodejce zájezdů Invia. Jen pár dnů poté, kdy společnost Smartwings oznámila změny nebo zrušení některých letních charterů, začala Invia zákazníkům zdůrazňovat výhody automobilové dopravy oproti letecké. Podle zástupců firmy však šlo jen o souhru náhod. 

  • Po dvou leteckých nehodách byla téměř na celém světě uzemněna všechna letadla Boeing 737 MAX.
  • Český letecký dopravce Smartwings počátkem dubna oznámil, že v létě omezí kapacity svých letů o osm procent.
  • Dopravce disponuje sedmi Boeingy 737 MAX, které jsou nyní uzemněny.
  • Společnost tak dočasně pozastaví provoz některých linek nebo sníží počet letů do vybraných destinací.
  • Na linkách také upraví letové časy. Zákazníkům dotčených spojů dopravce nabídne jiné lety, případně vrácení peněz.
  • Omezení kapacity negativně dopadlo i na cestovní kanceláře, které nyní hledají náhradní řešení pro své zájezdy.