Odbory vyzvaly vládu k jednání o růstu platů v roce 2020. Podle Středuly chtějí „významné navýšení“

Odbory veřejného sektoru vyzvaly v úterý vládu, aby s nimi začala co nejdříve jednat o růstu platů pro příští rok. Jaké navýšení budou pro zaměstnance státu a veřejných služeb požadovat, ale zatím odmítly upřesnit.  Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly budou odbory usilovat o „významné navýšení“.

Ve veřejných službách a správě pracovalo loni podle informačního výdělkového systému ministerstva práce zhruba 640 tisíc lidí a průměrný plat dosáhl 35 437 korun.

Platy ve veřejných službách a správě se zvyšovaly naposledy letos v lednu. Tarify – tedy základ příjmu – se upravily od dvou do sedmi procent podle profesí, učitelům pak o deset procent. Velká část peněz měla putovat do odměn.

„Budeme požadovat růst do tarifů. Zkušenost, kterou jsme si letos bohužel všichni odstáli, je, že kde byl slíben nadtarifní růst, tak je prakticky nerealizován. Nevidíme žádný důvod, aby zaměstnanci státu a další byli jakkoliv kráceni tím, že politik slíbí a zaměstnanec neobdrží,“ uvedl Středula. Dodal jen, že odbory budou usilovat o „významné navýšení“ a požadavek sdělí vládě na prvním jednání.

K rychlému zahájení vyjednávání odborů s kabinetem se kloní i ČSSD. „Nechceme držet zaměstnance v nejistotě,“ uvedl předseda strany Jan Hamáček. Připomněl loňská vyjednávání, kdy se o přidání rozhodlo až v září krátce před tím, než vláda schvalovala rozpočet.

Podle šéfa ČSSD diskutovalo v úterý vedení strany a odborů o postupu přípravy rozpočtu a o představách o růstu výdělků. Ty jsou zatím rozdílné. „Liší se možnosti, jak je dnes nastaven státní rozpočet, respektive jak jsou jednání rozběhlá,“ uvedl Hamáček. Pokud by se podle něj podařilo sociálním demokratům prosadit „návrhy na straně příjmů“, navýšení by se mohlo blížit požadavku odborů. ČSSD navrhuje bankovní a digitální daň.

Odbory loni původně požadovaly pro učitele o 15 procent vyšší sumu na výdělky a pro ostatní pracovníky veřejného sektoru usilovaly o zvýšení tarifů o deset procent, a to od října. Při úterním jednání poukazovaly na dřívější vládní sliby, že by učitelé měli dostat 15 procent navíc, neučitelské profese a zdravotníci deset procent.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před nedávnem řekl, že takové zvyšování výdělků jako v minulých letech kvůli zpomalování hospodářského růstu neočekává. Ministerstvo financí před dvěma týdny upřesnilo odhady letošního růstu české ekonomiky na 2,4 procenta, původně předpovídalo zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 2,9 procenta.