Létání vestoje? Italská firma představila nová sedadla do letadel, kde cestující téměř stojí

Italská firma Avio Interiors představila na veletrhu v Hamburku prototyp nové verze sedadel pro letadla – mají vyšší sklon a cestující tak absolvují let téměř vestoje. Cílem návrhu je ušetřit co nejvíce místa, a tím umožnit vyšší obsazenost letadel. Podle vyjádření firmy, které cituje britský list Independent, bude komfort cestujících „přijatelný“.

Letadla vybavená těmito sedadly by měla pojmout až o 20 procent více cestujících díky tomu, že prostor na nohy lze zmenšit o 12 centimetrů oproti normálním sedadlům. Rozestup mezi sedadly tedy bude 58 centimetrů. Zavedena by měla být pouze v letadlech, která jsou určena pro krátké lety. Firma se chlubí tím, že jejich sedadla jsou dvakrát lehčí než ta klasická a mají také jednodušší design, a tím snazší údržbu.

Uvedením nové verze sedadel reaguje firma na trend zmenšování prostoru pro nohy u mnoha leteckých společností. Šetřit místem se nesnaží jen nízkonákladové společnosti jako EasyJet či Ryanair, ale u kratších letů například i British Airways nebo American Airlines.

V roce 2010 provedla společnost Ryanair průzkum a zjistila, že více než 50 procent z celkových 120 tisíc dotázaných by zvažovalo využít těchto sedadel jen v případě, že budou zdarma. A zhruba čtyři z deseti by je použili, jen kdyby jízdné bylo poloviční než u tradiční letenky. 

Ryanair původně plánoval zavedení vertikálního typu sedadel do roku 2012, navrhovaná cena letenky se pohybovala kolem čtyř liber (zhruba 120 korun). Deník Daily Mail již dříve informoval, že aerolinka plánuje zavést také poplatek za využití toalet během letu. Právě zpoplatněním toalet chtěl Ryanair získat finance na nutnou přestavbu kabin, jež by umožnila zavedení sedadel ke stání. Podle listu však není známo, zda si už nějaké aerolinie sedadla koupily.