Ghosn se nesmí zúčastnit zasedání správní rady Nissanu, soud jeho žádost zamítl

Soud v Tokiu zamítl žádost Carlose Ghosna zúčastnit se úterního zasedání správní rady japonské automobilky Nissan Motor. Informují o tom zahraniční média. Ghosn byl vloni v listopadu zadržen kvůli obviněním z finančních deliktů. Krátce poté skončil v čele správní rady Nissanu, zůstal však jejím řadovým členem.

Ghosn byl teprve minulý týden propuštěn na kauci z vazby. Podle podmínek propuštění k účasti na zasedání správní rady potřebuje soudní souhlas. Tokijský soud neupřesnil, proč žádost o povolení účasti zamítl. Agentura AP upozornila, že Ghosn v rámci podmínek propuštění nesmí manipulovat s důkazy a jeho účast na zasedání by mohla být vnímána jako vytváření tlaku na zaměstnance automobilky.

Ghosn čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Trvá však na své nevině a obvinění označuje za nepodložená.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Automobilka Renault dnes potvrdila zprávy médií, že jedná s partnery Nissan a Mitsubishi o vytvoření nového orgánu, který by zlepšil a prohloubil vzájemnou spolupráci. Na úterý je ohlášena společná tisková konference vedoucích představitelů všech tří podniků.