Nezaměstnanost mírně roste. Most hlásí 5,9 procenta, východní část Prahy 1,2

Nezaměstnanost v Česku dál roste, v lednu stoupla na 3,3 procenta z prosincových 3,1 procenta. Bez práce bylo 245 057 lidí. I přes meziměsíční nárůst jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 1997, oznámil Úřad práce ČR. Analytici očekávali o desetinu procentního bodu nižší růst. Loni v lednu činila nezaměstnanost 3,9 procenta.

„Situace na pracovním trhu se v uplynulém měsíci vyvíjela standardně. Ve srovnání s předchozími lety je ale příznivější,“ uvedl úřad. Podle generální ředitelky Úřadu práce Kateřiny Sadílkové zaznamenaly útlum sezonní práce, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Počet nezaměstnaných byl k 31. lednu o 13 523 vyšší než v prosinci a o 44 171 nižší než před rokem. Počet volných míst stoupl v lednu proti prosinci o 7043 na 331 453. Meziroční nárůst byl mnohem výraznější, proti loňskému lednu přibylo o 100 725 volných míst.

V zimních měsících končí sezonní práce, což vede k růstu nezaměstnanosti. Tento problém se z velké části týká fyzicky náročných povolání, ve kterých jsou více zaměstnáváni muži. Na základě tohoto vývoje vzrostl počet nezaměstnaných mužů nad úroveň počtu nezaměstnaných žen.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Stále je tak více pracovních míst než uchazečů o zaměstnání. Na jednoho uchazeče připadá 1,35 pracovního místa. Číslo ale platí v průměru, pokud  se berou v úvahu všichni nezaměstnaní, tedy včetně těch, kteří jsou bez práce z vlastní vůle. „Pokud totiž vezmeme pouze ty, co splňují podmínky Mezinárodní organizace práce, připadají na jednoho nezaměstnaného v podstatě tři volná místa,“ připomíná hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek.

Počet uchazečů a volných pracovních míst (v tisících)
Zdroj: ING Bank/MPSV

„Pracovní trh v tuto chvíli nemá moc prostoru na další utahování, podle našich odhadů dosáhne svého minima letos na jaře, kdy se dostane ke 2,5 %. To se navíc bude odrážet na růstu mezd a platů, které letos přidají 4,5 % v průměru,“ konstatuje ekonomka Komerční banky Monika Junicke. 

Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů či skladníky. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé podle úřadu práce nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance.

Firmy v lednu nejvíc sháněly stavební dělníky, ale i technické profese (zdroj: ČT24)

„Nezaměstnaní lidé si uvědomují, že si mezi pracovními pozicemi mohou vybírat, a více si rozmýšlejí, na kterou pozici nastoupí. Mnohá vypsaná pracovní místa jsou neobsaditelná, protože nabízejí neadekvátně nízkou nástupní mzdu anebo jsou v porovnání s jinými pracovními místy příliš náročná, a tudíž málo lukrativní,“ konstatuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, je ale na nejnižší lednové hodnotě od roku 1997 (zdroj: ČT24)

Nedostatek vhodné pracovní síly se v posledních dvou letech stával stále větší překážkou pro další růst ekonomiky a v minulém roce už suverénně v šetřeních mezi firmami dominoval. „Začátkem letošního roku však dle šetření ČSÚ jeho významnost mírně poklesla na úkor nedostatku materiálů, nadále však představoval nejdůležitější faktor omezující další růst firem v průmyslu,“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Bariéry růstu průmyslu (v %)
Zdroj: ČSÚ

Podíl nezaměstnaných osob v roce 2018 dosáhl 3,2 %, tedy o jeden procentní bod méně než v roce 2017. „V tuto chvíli se však již nachází na tak nízkých hodnotách, že prostor pro další pokles v letošním roce je již poměrně malý,“ míní také Seidler.

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze čeká pokles na 2,9 %, zatímco v té předchozí z listopadu očekávala snížení jen na tři procenta. „Ministerstvo financí pak v nové prognóze čeká v letošním roce nadále pokles na 2,8 procenta, jelikož předpokládá, že solidní růst mezd může motivovat některé osoby k přesunu z šedé ekonomiky do plnohodnotného zaměstnání,“ dodává Seidler. 

Nejméně nezaměstnaných je stále v Praze

Ve srovnání regionů Česka měla nejnižší nezaměstnanost stejně jako v prosinci Praha, kde podíl lidí bez práce činil dvě procenta. Naopak nejvyšší zůstala v Moravskoslezském kraji s 4,9 procenta. Mezi okresy je na tom nejlépe Praha-východ s nezaměstnaností 1,2 procenta a dále Rychnov nad Kněžnou s nezaměstnaností 1,5 procenta. Naopak nejvyšší zůstala nezaměstnanost na Karvinsku, kde dosáhla 7,1 procenta. Nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 okresů. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 35 regionů.

V letošním roce by měla být situace na pracovním trhu nadále stabilní, obdobně jako tomu bylo loni, uzavřel Úřad práce ČR. „V roce 2018 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,2 %, průměr za celý letošní rok by měl klesnout na 3,1 %. Situace na trhu práce bude i nadále sledována centrální bankou coby potenciální zdroj inflačních tlaků v české ekonomice,“ konstatuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Vývoj na trhu práce by ale měl ČNB působit podle něho letos obrazně řečeno méně starostí, než tomu bylo v roce 2018. „Argumenty pro zvyšování úroků by z této strany proto neměly být již tak výrazné,“ dodává.

Podle dostupných dat Evropského statistického úřadu Eurostat z loňského prosince má Česká republika nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. A Česko zřejmě letos v prvním čtvrtletí zůstane i nadále zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU.

„Na úrovni OECD jí budou konkurovat Island a Japonsko, ale stále existuje značná pravděpodobnost, že i tyto země opět ‚trumfne‘ a jako v posledním kvartále roku 2018 vykáže nejnižší míru nezaměstnanosti právě i v rámci OECD,“ říká hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.