Češi si dál půjčují, zadlužují se firmy i domácnosti. Počet hypoték znovu překonal rekord

Celkový objem nových hypoték a půjček na bydlení loni meziročně vzrostl o 15 miliard na rekordních 232 miliard korun, uvedla Česká národní banka. Jenom nové hypotéky se na tom podílely 187 miliardami korun, o rok dříve to bylo 174 miliard. Podle centrální banky se tak nenaplnily pesimistické předpovědi o výrazném propadu trhu s hypotékami. Právě nedávný odhad Hypoteční banky mluvil o poklesu.

České domácnosti se dluhů nebojí. Centrální bankéři zveřejnili čísla za loňský rok: lidé si u bankovních institucí půjčili víc než jeden a půl bilionu korun. Oproti roku předchozímu dluhy vzrostly o sto patnáct miliard. Mírně se zvýšila i suma, kterou si půjčily firmy. Celkově firemní dluhy u bank meziročně narostly o víc než šedesát miliard na 1,097 bilionu korun.

„Růst úvěrů odpovídá vývoji ekonomiky, vývoji mezd a platů, i nadále v podstatě v celkovém objemu mzdy a platy rostou o něco rychleji než rostou úvěry, což je v podstatě kritérium, které říká, že to je zdravý růst,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Pokles loni zaznamenaly refinancované hypoteční úvěry, a to o necelé čtyři miliardy na 35 miliard korun. Tento úbytek však podle centrální banky nesouvisí s regulací hypoték z její strany, protože nová pravidla se na refinancované úvěry nevztahují. 

Zpřísněná pravidla pro poskytnutí hypoték začala platit loni v říjnu. Právě v tomto měsíci a pak ještě v listopadu ale objem nových hypoték meziročně vzrostl, klesat začal až v prosinci. 

Celkový objem hypoték při sečtení nových i refinancovaných úvěrů dosáhl 222 miliard korun, zhruba o deset miliard více než v roce 2017. Po započtení dalších půjček na bydlení pak činí kompletní objem 232 miliard. 

Podle analytika finančně poradenské společnosti 4Brokers Zdeňka Simaichla není nárůst překvapivý. „Lze jej připsat na vrub restriktivní regulaci ČNB, ale v jiném smyslu, než jsou prezentovány. Lidé, vystrašení novými pravidly, žádali o úvěry za starých podmínek ještě před jejich zavedením v takovém množství, že se tyto žádosti zpracovávaly ještě v listopadu,“ poznamenal.

Průměrná úroková sazba hypoték v roce 2018 (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

„Je možné, že v letošním roce k určitému meziročnímu snížení objemu poskytovaných nových hypotečních úvěrů dojde. Nebude se však nejspíše jednat o žádné drama,“ uvedl ředitel sekce finanční stability v centrální bance Jan Frait.

Simaichl míní, že se negativní dopady naplno projeví nejdříve v číslech za druhé čtvrtletí roku 2019. „Osobně odhaduji pokles v přímé souvislosti s regulací ČNB mezi 20 a 30 procenty,“ přiblížil. Mírnější dopad v komentáři zmiňuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Na trhu se nejčastěji předpokládá pokles o minimálně 10 procent,“ uvedl.