V Česku loni přibylo nejvíc podnikatelů za posledních šest let. Polovina z nich byli mladí lidé

V minulém roce začalo v Česku podnikat skoro 59 tisíc lidí, z toho polovinu tvořili lidé do třiceti let. Statistiky společnosti CRIF dále ukázaly, že čistý přírůstek – tedy rozdíl mezi podnikateli, kteří začali podnikat, a skončili s podnikáním – činil 13 tisíc nových podnikatelských oprávnění. Šlo tak o nejvyšší počet za posledních šest let.

Právě „mladá vlna“ je nejvýraznější změnou, k níž loni došlo. Zdaleka nejvíce nováčků totiž pocházelo z věkové skupiny do třiceti let. 

„Zatímco v roce 2011 tvořili pouze pětinu nových podnikatelů, v roce 2015 to byly již téměř dvě pětiny a v uplynulém roce už tvořili polovinu všech nových podnikatelů,“ uvedla analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Mladí podnikatelé do 30 let jsou jedinou skupinou, která se každoročně početně rozrůstá. V minulém roce jich začalo podnikat 28 tisíc. Podle Kameníčkové dávají mladí lidé podnikání přednost kvůli větší tvůrčí svobodě a flexibilitě. Podnikání „na fyzickou osobu“ je navíc méně komplikované než založení obchodní společnosti.

  • Věkové skupiny / Roky                 2011       2015       2016       2017       2018
  • 18–30                                                     22          38             42           46              50
  • 31–40                                                     41          34             32            31              29
  • 41–50                                                    23          18             17            16               14
  • 51–60                                                      9            6               6                5                 5 
  • 61+                                                          5             3              3                3                 3
  • Zdroj: CRIF – výpočty Credit Bureau

U starších generací Čechů naopak slábne ochota nést riziko spojené se startem podnikání. Lidé v kategorii 51 let a více představovali jen sedm procent nových podnikatelů. Starší lidé upřednostňují stabilitu příjmu v zaměstnání. 

Toho si všímá i hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj statistiky nedávají mnoho důvodů k oslavám. Varuje právě před úbytkem nových podnikatelů ve všech dalších věkových skupinách. Od roku 2011 poklesl počet začínajících podnikatelů z kategorie 31 až 50 let o více než polovinu.

„Skutečnost, že mladí mají o podnikání větší zájem, by neměla zastřít fakt, že celkově se zájem podnikat snižuje,“ upozorňuje Kovanda. Na vině je podle něj jak stárnutí populace, tak především růst administrativní zátěže podnikatelů.

  • Nejvíce nových podnikatelů se loni zaregistrovalo v Praze a ve Středočeském kraji. Zároveň zde také nejvíce lidí své podnikání ukončilo. V případě odvětví se začínající podnikatelé nejčastěji věnovali profesním, vědeckým a technickým činnostem nebo působili ve zpracovatelském průmyslu a obchodu.
  • Zdroj: CRIF