Lidovci navrhují snížit rodinám s dětmi daně. O stovky korun měsíčně

Praha – Strany vládní koalice přicházejí s dalšími návrhy, jak ulevit rodinám s dětmi. Naposledy KDU-ČSL, která by chtěla podpořit rodiny s více než jedním dítětem zvýšením daňové slevy. Konkrétně na druhé dítě o 500 korun měsíčně a na třetí a každé další dítě o 900 korun měsíčně. Pravicová opozice nápad lidovců hodnotí zdrženlivě, státní rozpočet by totiž přišel až o čtyři miliardy korun.

Podle posledního sčítání obyvatel žije v Česku až 70 000 rodin se třemi dětmi. Dnes jejich rodiče můžou uplatnit slevu na dani dohromady za všechny tři děti 40 212 korun za rok (za jedno dítě je to 13 404 korun).

Pokud by lidovecký návrh prošel, zůstala by sleva na dani pro první dítě stejná, u druhého by se ale zvýšila měsíčně o 500 korun (tedy o 6 000 ročně), u třetího a každého dalšího pak o 900 korun za měsíc (o více než 10 000 ročně). Rodiče, kteří mají doma tři potomky, by si tak mohli z daně místo dosavadních asi 40 000 odečíst kolem 57 000 korun.

„Pro nás to je jeden ze symbolů toho, co jsme ve volební kampani komunikovali a slibovali,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Při vyjednávání s koaličními partnery to ovšem nebudou mít lidovci jednoduché. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje, že daňová sleva na dítě se zvýší pouze o sto korun. Hnutí ANO se nicméně diskusím o částce nebrání, stejně tak ČSSD.

Lidovci by chtěli zvýšit daňovou slevu na druhé dítě (zdroj: ČT24)

To opozice vidí návrh KDU-ČSL jako téměř nereálný. Stát by kvůli němu přišel na daních o zhruba 4 miliardy korun, které budou v rozpočtu chybět. Pravice se proto ptá, čím vláda tyto zdroje nahradí. „Z jejího konvergenčního programu jasně vyplývá, že na ně nechce uspořit, že si na tyto výhody chce půjčit z budoucnosti, to znamená od těch dětí, pro jejichž rodiče ty výhody vymáhá,“ upozorňuje místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

„Já o tom návrhu můžu seriózně uvažovat až ve chvíli, kdy třeba budu vědět, jak to bude kompenzováno,“ přidává se předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Porodné na druhé dítě? 330 milionů ročně

Pomoc rodinám s více dětmi už ohlásilo taky ministerstvo práce a sociálních věcí – od ledna 2015 by rádo zavedlo porodné na druhé dítě ve výši 10 000 korun. To by státní kasu ročně vyšlo na 330 milionů korun. Porodné na první dítě, které činí 13 000 korun, by se měnit nemělo. Na oba příspěvky by přitom nově dosáhly rodiny s příjmem pod 2,7násobkem životního minima (dosud to byl 2,4násobek).

„Úvaha byla taková, že když máte druhé dítě, tak spoustu věcí jako kočárek či oblečení může dědit po tom prvním, takže druhé dítě už není tolik nákladné,“ vysvětlila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), proč má být porodné na druhé dítě nižší (čtěte víc).

„Pokud chceme dělat něco pro rodiny s dětmi, tak bych se spíše bavila o možnostech, jak zachovat délku rodičovské dovolené či zavést zákon o dětské skupině,“ komentovala záměr resortu Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální oblast.