Čechy čeká v roce 2019 zdražování. Hlouběji do peněženky sáhnou u potravin, bydlení i energií

Čechy čeká v roce 2019 zdražování (zdroj: ČT24)

Ekonomika roste, nezaměstnanost zůstává nízká a zvyšují se výdělky. Trend má vydržet i v příštím roce. HDP má podle České národní banky růst o více než tři procenta, a tak se v roce 2019 má zdejší životní úroveň dál přibližovat západní Evropě. Tuzemské HDP přepočtené na obyvatele se má dostat na 85 procent výkonu států eurozóny, odhaduje ministerstvo financí. Na druhou stranu Čechy čeká výraznější zdražování. Citelněji se to projeví na cenách potravin, bydlení i u energií.

Elektřina a plyn

České domácnosti se budou muset v příštím roce smířit zejména s růstem cen energií. Energetický regulační úřad  zveřejnil v polovině prosince údaje o růstu regulované složky ceny elektřiny a plynu pro příští rok. „Češi tak musí počítat s tím, že elektřina v příštím roce zdraží o zhruba osm až deset procent, zatímco plyn o přibližně pět až sedm procent,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Z dispečinku v Ústí nad Labem se rozvádí zemní plyn po celém Česku. Soustava může denně přepravit až 80 milionů kubíků plynu. Odběrných míst mají zhruba dva miliony a příští rok si průměrná domácnost připlatí téměř o tři procenta.

„Konkrétně je to pro ty, kteří vaří na zemním plynu, tak 15 korun měsíčně a pro ty, kteří třeba vytápí standardní rodinný domek, je to 58 korun měsíčně,“ upřesnil mluvčí Innogy Martin Chalupský.

Elektřina se bude zdražovat v průměru o více než dvě procenta. „Cena silové elektřiny na burze roste. Negativní vliv na regulovanou složku mají investice do distribuční a přenosové soustavy,“ sdělil mluvčí ERÚ Michala Kebort. 

Domácnostem účty za elektřinu narostou, ale konkrétní zvýšení závisí na jednotlivých dodavatelích. Třeba ČEZ a E.On oznámily zvýšení cen pro část zákazníků o osm procent. V praxi to bude znamenat zvýšení měsíčních nákladů až o stokoruny.

Potraviny

Víc zaplatí zákazníci i za zboží v obchodech, hlavně za potraviny. Na vině je především špatná úroda. Zemědělcům klesla sklizeň obilí, brambor, cukrovky nebo máku. „Měli bychom se připravit na to, že to nebude skoková inflace na začátku příštího roku, ale že bude postupně kulminovat a někdy v polovině příštího roku by inflace v cenách potravin mohla být kolem čtyř až pěti procent,“ míní hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Propad sklizně
Zdroj: ČT24

A zdražovat bude i pivo. Třeba smíchovský či plzeňský pivovar zvýšily cenu ležáků už na konci roku. „V průměru je to o korunu na půllitru. Naopak jsme nezvyšovali ceny výčepních desítek, a to již dva roky, abychom podpořili hospodské,“ podotkla mluvčí Plzeňského prazdroje Jitka Němečková. Jako důvod zdražování uvedla zejména rostoucí náklady na vstupní suroviny.

Bydlení

Lidé, kteří žijí v nájmu, mohou očekávat navýšení ve výši zhruba pěti až deseti procent.  Bydlení v Česku prodražuje hlavně nedostatek nových bytů. V pronájmu přitom žije přibližně 22 procent lidí.

Podle ekonomů ale zvyšování cen nebude mít příliš velký dopad na životní úroveň. Růst mezd bude totiž podle odhadu vyšší než inflace a měl by tak pokrýt negativní vlivy.