Finanční správa dala zhruba 1900 odměn vázaných na doměřenou daň, píší Hospodářské noviny

Finanční úřady za letošní rok udělily téměř 1900 odměn zaměstnancům vázaných na výši doměřené daně. Prémie jsou vypláceny za kontroly v oblastech převodních cen a daňových odpočtů na vědu a výzkum. Podle Hospodářských novin (HN) to zjistilo Generální finanční ředitelství. Informace nechala shromáždit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poté, co finanční motivování berních úředníků kritizoval její předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministerstvo financí takový způsob odměňování popírá.

Kalousek se Schillerovou mluvili o odměnách za doměřenou daň začátkem listopadu v diskusním pořadu televize Prima. Kalousek s odkazem na své zdroje uvedl, že ve finanční správě jedním z kritérií odměn pro kontrolní oddělení je výše doměřených daní a pokut.

„Pokládám to za nebezpečné, úředníci jsou pak motivováni k naprosto necitlivému přístupu,“ řekl Kalousek. Ministryně tento postup popřela, po pár dnech ale požádala Generální finanční ředitelství (GFŘ) o prověrku.

Podle HN pak GFŘ obeslalo všech 14 krajských finančních ředitelství i Specializovaný finanční úřad interním dokumentem s názvem Žádost o určení odměn vázaných na výši doměrků za rok 2018. V odpovědích, které mají HN k dispozici, jsou podle deníku informace o 1891 takto vyplacených odměnách, takzvaných cílových i mimořádných. Nejvíce, 421, jich vykázal Jihomoravský kraj, úřad pro Prahu jen jednu, píše deník.

Ministerstvo: Ze zdůvodnění nelze vyvozovat

Ministerstvo financí takový způsob odměňování popírá. „Ze skutečnosti, že se v často dlouhém zdůvodnění odměny vyskytuje některé slovo, nelze logicky vyvozovat, že daná odměna byla na jeho základě vyplacena,“ uvedl mluvčí resortu Michal Žurovec. Ministryně Schillerová nechtěla čísla komentovat s vysvětlením, že o nich neví.

Podle mluvčího Generálního finančního ředitelství Petra Habáně z názvu žádosti o informace nelze „spekulativně“ vyvozovat závěry. „Odměny jsou přiznávány za úspěšné splnění mimořádných nebo zvlášť významných a náročných úkolů,“ sdělil.

Podle bývalého šéfa finančního ředitelství Jiřího Žežulky zejména cílové odměny mohou vést k pochybnostem o nezaujatém postupu berní správy. Cílová prémie je příslibem odměny za splnění předem stanoveného úkolu.

Úřady uvedly, že na výši doměřené daně jich vypsaly kolem 150, píšou Hospodářské noviny. „Dokážu si představit, že některé firmy budou argumentovat tím, že úředníci při kontrole nepostupovali objektivně,“ podotknul Žežulka.