Obavy z obchodní války a zklamání na trhu práce znejistily investory. Americké akcie klesaly

Americké akcie zažily v pátek další těžký den, druhý v tomto týdnu. Indexy Dow Jones a S&P 500 ztratily přes dvě procenta a technologický index Nasdaq více než tři. V úterý už přitom hlavní indexy odepsaly více než tři procenta.

Páteční propad táhly technologické akcie a akcie poskytovatelů zdravotní péče, uvedla agentura Reuters. Investoři také stále bedlivě sledují americko-čínské obchodní vztahy, chvílemi vítězí optimismus, který je pak vystřídán pesimismem a pak další změnou nálady.

Dow Jonesův index v pátek odepsal 2,24 procenta a den uzavřel na hodnotě 24 388,34 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,33 procenta na 2633,09 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 3,05 procenta a skončil na 6969,25 bodu.

Americký prezident Donald Trump se o minulém víkendu sešel s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a domluvili devadesátidenní příměří v obchodním sporu, který již několik měsíců otřásá finančními trhy a ohrožuje světový ekonomický růst.

Po tuto dobu se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla. Čína navíc slíbila nákup některého zboží z USA.

Trhy nenadchnul ani vývoj nezaměstnanosti. Americká ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 155 tisíc nových pracovních míst, což je méně, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti zůstala na 3,7 procenta, tedy na nejnižší úrovni od roku 1969. Vyplývá to z páteční zprávy ministerstva práce USA.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali se vznikem zhruba 200 tisíc nových pracovních míst. Údaje o trhu práce podle Reuters signalizují určité zpomalení ekonomické aktivity v USA, což by mohlo podpořit očekávání, že americká centrální banka (Fed) v příštím roce přikročí k menšímu počtu zvýšení úrokových sazeb. Právě politika Fedu je další neznámou, která nyní přispívá spíše k poklesu akcií. 

Evropské akcie přitom v pátek většinou rostly. Britský index FTSE 100 o 1,1 procenta, francouzský CAC 40 o 0,7 % a evropský Stoxx 600 o 0,6. Klesl naopak německý Dax, o 0,2 procenta. Na konci týdne rostla i pražská burza. Její index PX stoupl o 0,17 procenta na 1040,37 bodu. Za celý týden však ztratil 2,5 procenta.

Příznivá předpověď pro příští rok

Analytici investiční banky JPMorgan Chase & Co. vydali příznivou předpověď pro příští rok. Očekávají, že koncem příštího roku bude index S&P 500 o 17 procent výše než nyní. Táhnout by ho měly především rostoucí zisky firem. O trochu nižší vzestup pak odhadují rovněž další investiční stratégové oslovení agenturou Bloomberg.