Přísnější regulace srazila zájem o hypotéky. V České spořitelně zhruba o 20 procent

Byznys ČT24: Šéf České spořitelny Tomáš Salomon (zdroj: ČT24)

Česká spořitelna registruje téměř dvacetiprocentní meziměsíční pokles zájmu o hypotéky coby reakci na přísnější pravidla České národní banky. V pořadu Byznys ČT24 to uvedl generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. Dodal však, že část propadu byla způsobena předzásobením, protože říjnová regulace byla oznámena několik měsíců dopředu.

Šéf České spořitelny se domnívá, že teprve delší období ukáže, jak moc se trh po regulaci změní. Lidé, kteří si chtěli vzít hypotéku, to ve většině případů udělali ještě před zpřísněním pravidel.

Dodal však, že (ne)dostupnost bydlení je spíše dána cenou nemovitostí, která hlavně v Praze vyrostla do poměrně vysokých hodnot. „Regulace to příliš nezmění, určuje jen mantinely,“ dodal Salomon.

Regulace plus další očekávané zvyšování úrokových sazeb centrální bankou pak ovlivní hypoteční trh i v příštím roce. K určité korekci celkové výše uzavřených hypotečních úvěrů tedy dojde, ale podle šéfa České spořitelny to „nebude žádné drama“. Pokles bude do deseti procent, odhadl. 

Ziskovost bank prý nevybočuje

V pořadu se hovořilo i o ziscích bank, které v Česku působí. Zisk tří největších překročil za tři čtvrtletí u každé 11 miliard korun.

Podle Salomona je průměrná ziskovost bankovního sektoru (návratnost kapitálu) v Česku kolem 12 procent. A průměr v české ekonomice činí 11 procent, uvedl v reakci na úvahy o vysokých ziscích bank. Taková návratnost je fajn a pro stabilitu ekonomiky a českého bankovního sektoru je přiměřená, dodal. 

Bankovní trh se podle něj vrací k normálu. Zatímco dříve byla cena peněz dlouhou dobu téměř na nule, nyní se blíží ke dvěma procentům. „Tato hodnota ceny peněz je adekvátní a správná,“ řekl Salomon. 

  • Česká spořitelna            11,8
  • ČSOB                                  11,5
  • Komerční banka           11,0
  • UniCredit Bank               6,9
  • Monety Money Bank     3,4
  • Raiffeisenbank                2,7

Přední banky působící v Česku jsou ovládány zahraničními bankami. Největší zdejší banku – co do počtu klientů – Českou spořitelnu vlastní rakouská skupina Erste Group. ČSOB spadá pod belgického vlastníka KBC a v Komerční bance má zas většinový podíl francouzská Société Générale. 

V Monetě Money Bank má největší podíl americká JP Morgan, UniCredit Bank je plně vlastněná svou mateřskou bankou z Itálie a Raiffeisenbank zase spadá pod svého rakouského jmenovce.

České banky proto každoročně odvádí svým mateřským institucím štědré dividendy. Ještě předloni šlo za hranice kolem 80 procent zisků šesti největších českých bank. Vůbec nejvíc pak zahraniční matky inkasovaly v roce 2015, bylo to přes 54 miliard korun.

  • 2013          28,0
  • 2014          25,0
  • 2015          54,0
  • 2016          40,6
  • 2017          31,0
Vydáno pod