Pět let od intervencí: Cestování Čechů brzdily spíš teroristické útoky než kroky ČNB

Události ČT: Vliv intervencí ČNB na cestování Čechů (zdroj: ČT24)

Intervence, kterými ČNB před pěti lety oslabila českou měnu na další více než tři roky, ovlivnily tisíce Čechů, kteří cestovali do zahraničí. Změny pocítili především ve chvílích, kdy centrální banka intervence zaváděla a rušila. Na zájmu o cestování se však v minulých letech víc odrazily obavy kvůli teroristům.

Slovensko, Chorvatsko a Itálie stále zůstávají neoblíbenějšími destinacemi Čechů. Za poslední čtyři roky se měnilo jen pořadí jejich návštěvnosti. Nic na jejich popularitě nezměnily ani intervence. Cílené oslabení koruny se projevilo v cenách dovolených až zhruba po roce a nebylo ani výrazné.

Nejoblíbenější destinace Čechů
Zdroj: ČT24

„Zdražení zájezdů bylo přibližně o několik jednotek procent. Můžeme říct v řádu několika set korun na zájezd,“ přiblížila mluvčí Asociace cestovních kanceláří Simona Fischerová.

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka hrál roli hlavně psychologický efekt. „Ve chvíli, kdy se prodražuje nákup eura nebo nějaké cizí měny, tak samozřejmě chuť cestovat klesá,“ podotkl.

Kritický rok 2016

I přesto Češi jezdili do zahraničí dál. Rok po intervencích jich na dovolenou vyjely víc než čtyři miliony. Daleko víc než slabší koruna ovlivnila cestování bezpečnostní situace.

V roce 2015 zemřelo při útoku v tuniském letovisku v Sousse  bezmála čtyřicet lidí. Do cestovních kanceláří tehdy volali turisté, kteří se chtěli vrátit zpět do Česka.

Nejen zájem tuzemských cestovatelů se přesunul do jiných destinací, třeba do Bulharska či Španělska. Nebo do Francie, jenže teroristé zaútočili i tam. V listopadu 2015 v samotné metropoli, v roce 2016 pak v pobřežním městě Nice.

Zájem Čechů o cestování do Francie klesl podle odhadu cestovek až o čtvrtinu. Neprodávaly se příliš ani zájezdy do Turecka a Tunisu. Rok 2016 tak byl z jejich pohledu nejhorším. „Evidujeme pokles v letech 2015 a 2016. U Tuniska je to skoro dvoutřetinový pokles,“ přiblížila mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Nyní pomáhá i ekonomická situace

Už v roce 2017 se ale Češi přestávali bát cestovat do těchto zemí. Ten samý rok také skončily intervence. Vzápětí hlavně internetoví prodejci letenek nebo zájezdů přeceňovali. Na příkladu zájezdu do Egypta tehdy obchodní ředitelka portálu dovolená.cz Eva Sedlmajerová ukázala, že hned den po uvolnění koruny se cena přepočítala a rozdíl dosahoval řádu stovek korun.

Zájem Čechů vycestovat v současnosti povzbuzuje nejen silná koruna, která se od uvolnění posunula z hladiny 27 korun za euro pod 26 korun za euro, ale také celková dobrá ekonomická situace domácností. Volí proto víc i exotické destinace.