Pražské letiště brázdí mluvící robot. Poradí správnou cestu a zabaví děti

Události ČT: Na letišti je robot, který poradí a pomůže (zdroj: ČT24)

Pražské Letiště Václava Havla má nového, neobvyklého pomocníka. Nedostává žádnou mzdu, a když je vyčerpaný, připojí se k elektřině. Je to totiž robot. Cestujícím primárně poradí, jak se dostat tam, kam právě potřebují.

Bílý robot s humanoidním tvarem má na výšku 120 centimetrů, váží skoro 30 kilo a po nabití vydrží v provozu 12 hodin. Zatím se na letišti ještě rozkoukává, ale ledacos už umí. Zodpoví přílety i odlety a poradí cestu ke správné bráně. Je to ale i atrakce pro děti.

Ke správné orientaci a interakci mu pomáhá řada technologií – je prošpikovaný lasery nebo sonary. „Kamery má na hlavě. Senzory má jakoby v podvozku, takže vidí, kdo je před ním, a může se tím pádem otáčet za tím, kdo k němu přijde. Taky má mikrofony, takže když mu někdo něco poví, může se na něj přímo natočit a poslouchat,“ přiblížil vývojář aplikace Peter Kmec.

Zatím se tváří jako kamarád a pomocník, ale do budoucna by mohl být i obchodníkem, třeba cestujícím, kterým se nechce čekat ve frontě, by mohl prodat takzvaný fast track, tedy rychlejší průchod bezpečnostní kontrolou.

Letiště si teď touto hračkou hlavně testuje nové technologie. „Abychom mohli letiště dál budovat. Nejenom stavět budovy, ale zároveň ho měli technologicky vybavené,“ přiblížil předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Při komunikaci robot zatím rozpoznává angličtinu. „Když člověk nedostane odpověď, pořád je možnost využít tablet, kde jsou další dodatečné informace,“ dodal Kmec. Postupně se ale učí porozumět i odpovídat v češtině. Cestující se s ním potkají v Terminálu 2, na místě odletů do schengenského prostoru.

Robot na letišti baví děti i informuje cestující (zdroj: ČT24)