Průmysl v srpnu výrazně zpomalil růst, vysoké tempo si drží stavebnictví

Průmysl, stavebnictví i obchod v srpnu zpomalily svůj rozvoj, uvedl Český stastistický úřad. Analytici hovoří o zklamání. Hlavní tahoun českého hospodářství – průmyslová výroba – v sprnu výrazně zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta z červencových 10,3 procenta. Klesla výroba aut a produkce v chemickém a farmaceutickém průmyslu. Naopak rostla výroba počítačů a elektrických zařízení.

Stavební výroba v srpnu zpomalila meziroční růst na 11,9 procenta po červencovém růstu o 15,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 10,3 procenta, v inženýrském se zvýšila o 15,8 procenta.

„Minimálně do konce letošního roku, vzhledem k investiční aktivitě veřejných i privátních investorů, příznivému počasí a naplněných zásobníků práce, zůstáváme optimisty,“ uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. Aktuální výsledky podle něj potvrzují, že pozitivní výsledky stavebnictví nejsou náhodné a jde skutečně o trend, který pokračuje od začátku letošního roku.

„Stavební úřady vydaly pouze 7 273 stavebních povolení, což představuje meziroční pokles o 9,0 procenta. Nadále přetrvává špatná situace kolem zahajování výstavby nových bytů. V srpnu počet zahájených bytů klesl o 5,9 procenta na nedostatečnou úroveň 3 090 bytů,“ povšimnul si hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily růst na 4,2 procenta z červencových 5,6 procenta. Nejvyšší tempo růstu bylo tradičně u on-line obchodů.

V obchodě byl zájem zejména o nepotravinářské zboží, jehož růst dvojnásobně překročil prodeje potravin. „Na slabší dynamice u potravin se totiž projevuje jejich rostoucí cena. Navíc v současné fázi ekonomického cyklu domácnosti zvyšují nákupy spíše zboží, které nutně nepotřebují. Rostou tedy prodeje elektroniky a výrobků pro sport a rekreaci. Lepší tržby zaznamenávají i obchodníci s oděvy,“ komentoval výsledky ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. 

„Určitým překvapením a tedy i zklamáním je meziroční pokles tržeb za prodeje motorových vozidel, jež se tak v souhrnu od počátku roku stále drží v mírném záporu,“ podotkl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Průmysl má stále dobré vyhlídky

Hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler poznamenal, že vypovídající hodnota současných čísel u průmyslu, stavebnictví i maloobchodu  je spíše nižší, protože byla ovlivněna jednorázovými vlivy. Zejména to podle něho platí u průmyslu.

„Tuzemský průmysl by tak letos mohl růst kolem 3 procent, což by byla v kontextu posledních čísel a nejistot z titulu eskalace obchodních válek stále pozitivní hodnota,“ zdůraznil.

Meziroční růst průmyslové výroby v srpnu výrazně zpomalil, což ale není překvapivé: letními výsledky tradičně zamíchalo načasování dovolených, uvedl Jáč. Při odhadu pro letošní rok však zůstává optimistou.

„Za celý rok 2018 může tuzemská průmyslová výroba vykázat růst zhruba čtyři procenta, když v roce 2017 růst výroby činil 6,5 %,“ dodal.