Ceny bydlení rostou, v poslední době se výrazně zvyšují ve velkých městech

Události: Vysoké ceny bydlení (zdroj: ČT24)

Zájemci o nemovitosti považují jejich ceny za nadhodnocené, přiměřené se zdají jen 15 procentům z nich. A ani očekávané úpravy pravidel pro získání hypotéky ceny bydlení podle 36 procent respondentů příliš nezmění, vyplývá z aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot mezi 525 respondenty.

Ceny bytů vzrostly za poslední čtyři roky v průměru téměř o polovinu a tento trend stále pokračuje.

Podle 83 procent Čechů, kteří plánují v dohledné době pořídit nebo rekonstruovat nemovitost, jsou přitom nadhodnocené. Jejich přiměřenost připouští 15 procent a pouhé jedno procento by si je dokázalo představit vyšší.

Ceny nemovitostí ovlivňuje řada faktorů, například nedostatek nájemního bydlení, zájem o nákup nemovitostí ze strany zahraničních investorů, dlouhé schvalovací lhůty nové výstavby a v neposlední řadě také nízké úrokové sazby, a tedy dostupnější hypotéky.
Marian Holub
produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrot

Ve velkých městech firmy staví výrazně míň bytů než třeba před deseti lety. Ceny tak prudce rostou.

Lidé se proto snaží najít levnější bydlení a často se stěhují mimo velká města. Třeba ceny bytů 3+kk v okolí Prahy se za poslední dva roky zvedly zhruba o 40 procent.

Byty Kladno
Zdroj: ČT24

 Z autobusového nádraží v Kladně odjíždí každý den autobusy do Prahy s lidmi, kteří v metropoli pracují. Někteří se do Kladna odstěhovali právě kvůli dostupnějšímu bydlení. 

Ale ceny rostou i tady.  Zatímco před dvěma lety stál v Kladně byt 3+1 necelý milion osm set tisíc, letos za něj noví majitelé zaplatí už v průměru přes 2,5 milionu. Ceny žene vzhůru právě zájem o bydlení blízko hlavního města. 

Nejprodávanější byty jsou 2+1 v blízkosti příměstské hromadné dopravy a hlavních silničních tahů. Jejich cena se zatím dá pokrýt hypotékami. Jenže i jejich podmínky budou od října přísnější.

Co nastane na podzim?

Na hypotéku v potřebné výši tak od podzimu nedosáhne 48 procent zájemců o koupi nemovitosti, 13 procent tak o ni raději zažádá ještě do konce září, uvedl průzkum Wüstenrotu. 

„Otázkou je, zda přísnější pravidla hypoték zlepší dostupnost bytů a domů, tedy zda je zlevní. Podle našeho průzkumu to ti, kteří plánují nějakou nemovitost koupit či rekonstruovat, neočekávají,“ dodal produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrot Marian Holub. Jen 28 procent respondentů předpokládá zlevnění na realitním trhu, naopak zdražení očekává 36 procent a shodný podíl se domnívá, že změny na trhu hypoték nebudou mít na ceny vliv.

 Nejstabilnější z pohledu zájemců se přitom jeví trh v Praze. Až 43 procent Pražanů neočekává, že zpřísnění hypoték povede k růstu cen nemovitostí. A to i přesto, že podle odborníků právě v Praze půjdou ceny zejména bytů ještě nahoru, doplnil Holub.

Zdražení se naopak obává zbytek republiky, kde růst cen nemovitostí čeká zhruba 40 procent respondentů.

Byty Praha
Zdroj: ČT24