Průmyslová produkce meziročně sprintuje. Hlavně díky výrobě a energiím

Průmyslová produkce v červenci zrychlila meziroční růst na 10,3 procenta z červnových revidovaných 3,1 procenta. Po očištění o sezonní vlivy byla výroba vyšší o 6,7 procenta. K růstu přispěla všechna odvětví, nejvíce výroba a rozvod energií.

„Vysoký růst byl zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou. Vloni v červenci byla omezena výroba elektřiny z důvodů odstávek ve významných výrobních závodech,“ uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu Českého statistického úřadu (ČSÚ) Radek Matějka.

Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu byly meziročně vyšší o 23,4 procenta. Produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se zvýšila o 10,9 procenta a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů vzrostla o 7,1 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se v porovnání s loňským červencem zvýšila o 11,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly vyšší o 10,7 procenta, tuzemské o 12,5 procenta. Zakázky rostly ve všech odvětvích, výjimkou byla výroba oděvů, která o 3,3 procenta klesla.

Meziměsíčně byla průmyslová produkce v červenci po očištění o sezonní vlivy nižší o 1,8 procenta. Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 1,3 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně stoupla o 9,1 procenta na 34 016 korun.